Rath: Hitler začal zbrojit, dal tak lidem práci a nastartoval tím ekonomiku

Praha - Středočeský hejtman a sociální demokrat David Rath, který na sebe v minulosti opakovaně upoutal pozornost některými ostrými výroky, v rozhovoru pro Lidové noviny (LN) připomněl, jak se ekonomické problémy řešily v minulosti. Jedním ze způsobů, jak se dá řešit ekonomická krize, je podle Ratha dát lidem práci, ti pak mají peníze, které utrácejí. Právě v této souvislosti připomněl, že tak učinil kromě Karla IV. i německý nacistický vůdce Adolf Hitler. Na Hitlera se v minulosti v kladném smyslu odvolávali i někteří zahraniční politici, vždy to ale vyvolalo ostrou kritiku. Rath se však brání, že by obdivoval Hitlera. Podle svých slov v rozhovoru pro LN jen učinil čistě historický exkurz.

V této souvislosti obhajoval i sociálnědemokratický program opatření proti hospodářské a finanční krizi: „Protože to má logiku - zvýšit lidem příjmy, dotlačit je, aby začali utrácet. Jak řešil krizi Adolf Hitler?“ Rath k tomu dodal, že potřebujeme nastartovat spotřebu. "Co dělal Karel IV., když byla krize? Stavěl hladovou zeď, aby lidem dal práci a ti se mohli najíst! Co dělali američtí prezidenti? Prudce zvedli důchody a dávky v nezaměstnanosti, aby lidé ekonomiku roztočili! A tohle je ze stejné kuchyně. Jak chcete roztočit ekonomiku, když lidem nedáte peníze?

David Rath pro LN

"Hitler řešil krizi tak, že začal zbrojit, čímž dal lidem práci a nastartoval ekonomiku! On s tím vyhrál volby! Pak to tedy vyústilo ve válku… Liberální ekonomové na tohle zapomněli. A místo toho přicházejí se svými fantasmagoriemi," vysvětloval Hitlerovu ekonomickou politiku Rath.


Rath prý jen učinil historický exkurz, není prý Topolánek ani Dalík

Rath kvůli reakcím na rozhovor pro LN vydal prohlášení, kde uvedl, že Hitlerův režim nikdy neobdivoval a že v rozhovoru pro LN pouze učinil historický exkurz s cílem vysvětlit, jak různé vlády a režimy přistupovaly k řešení hluboké meziválečné hospodářské krize. „Učinil jsem jen historický exkurz, co bylo v minulosti, co nás čeká dnes a jak o tom máme přemýšlet,“ vysvětlil Rath své výroky pro LN.

„Nikdy jsem netrpěl, na rozdíl od vládních politiků v čele s Mirkem Topolánkem a jeho pravou rukou Markem “Bormanem„ Dalíkem, obdivem k režimu Adolfa Hitlera,“ dodává Rath v prohlášení. Dalík se obratem brání: „Nikdy jsem netrpěl obdivem k režimu Adolfa Hitlera a pan Rath si zaslouží buď další výchovný pohlavek, nebo trestní oznámení. Preferuji to první.“ Nicméně Jiří Paroubek se domnívá, že Rathova slova byla vytržena z kontextu, což deník zásadně odmítá.

Rath není sám, k Hitlerovi se vrací například i rakouští politici 

Odkazy na Hitlera se nechvalně proslavili i někteří rakouští politici. Například korutanský hejtman Jorg Haider před osmnácti lety prohlásil, že „Hitlerova říše měla zdravou zaměstnaneckou politiku.“ Pobouření vyvolal v roce 2006 rakouský poslanec Wolfgang Zanger, který v televizi prohlásil, že „nacionální socialismus měl také dobré stránky, jen my je dnes nechceme vidět. Když pak nastoupil vůdce, dal lidem novou naději, třeba tím, že začal stavět dálnice.“ 

  • David Rath autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/457/45645.jpg
  • Marek Dalík autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/56/5570.jpg