Poslanci kývli na omezení podpory stavebního spoření

Praha – Sněmovna dnes přehlasovala Senát a navzdory odporu opozice definitivně stvrdila omezení státní podpory stavebního spoření. Podpora klesne na nejvýše 2 000 korun ročně. Příslušný zákon musí ještě podepsat prezident. Projednávání novely zabralo poslancům mnoho hodin. Jednání zdržovala sociální demokracie, která s vládními reformami a úsporami nesouhlasí.

Senát s opoziční většinou vrátil poslancům zákon s pozměňovacím návrhem, který měl státní podporu vrátit na úroveň platnou do roku 2010. Měl také zrušit plánované zdanění připsaných úroků z vkladů. Poslanci ale senátory přehlasovali a stvrdili původní znění.

Omezení státní podpory má státu ušetřit ročně pět až šest miliard korun. Loni ze státního rozpočtu putovalo na státní podporu za rok 2009 přes 11,7 miliardy korun. Jak poslancům řekl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), druhým cílem novely zákona je odstranění nerovnosti na finančním trhu ohledně bezkonkurenční státní podpory stavebního spoření.

„Fiskální dopady této podpory, které ve špičce činily až 15 miliard a letos jsou necelých 12 miliard, jsou v dnešní době příliš velké,“ vysvětlil náměstek ministra financí Radek Urban. Kdyby ale podpora stavebního spoření klesla ještě více, nebyl by podle resortu státní příspěvek dostatečně motivační.

Snížení podpory už jednou zrušil Ústavní soud

Parlament už loni podobný návrh jednou schválil, kromě jiného zdaňoval 50 procenty letos připsanou státní podporu. Později jej ale na návrh ČSSD zrušil Ústavní soud. Státní příspěvek měl klesat z předcházejících 15 procent na deset procent ročního vkladu střadatelů, nejvýše však 2 000 korun ročně. Zavádělo se také zdanění výnosů.

Ústavní soud vládě vytkl, že 50procentní daň je retroaktivním opatřením. U zbytku návrhu na snížení podpory stavebního spoření kritizoval pouze to, že jej vláda prosadila ve stavu legislativní nouze a znemožnila tak opozici o předloze řádně diskutovat. Vláda proto přišla s novým, obdobným návrhem – tentokrát bez 50procentního zdanění, které mělo platit jen letos.

Proti novele vystoupil například komunista Petr Braný. Upozornil, že podle názoru KSČM funguje dosavadní státní podpora dobře. Hlavní vlna kritiky se snesla z lavic ČSSD. Rušení podpory podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky v konečném důsledku představuje útok na střední vrstvy. Na adresu vlády a jejího předchozího pokusu prohlásil, že se pokoušela dělat takovou reformu, při které se snažila okrást lidi, což jí nevyšlo, protože jí to překazil Ústavní soud.

Koprodukční snímek České televize Dům.
Zdroj: ČT24/Falcon

Jednání o stavebním spoření se táhlo přes 20 hodin

Aby vládní koalice omezila možnost opozice zdržovat jednání sněmovny o reformních zákonech, omezila délku vystoupení k návrhu pro každého poslance na dvakrát deset minut. Přesto jednání o stavebním spoření trvalo dohromady přes 20 hodin. Obstrukce ze strany ČSSD byla podle Sobotkových slov reakcí na aroganci vládní koalice, která už podruhé prosazuje zákon přinášející problém.