Penze vzrostou od ledna jen o 174 korun

Praha – Podle ministerstva práce a sociálních věcí by se měl průměrný starobní důchod od ledna zvýšit o 174 korun, jak informovalo dnešní Právo. Tím pádem mají důchody vzrůst podstatně méně, než vláda seniorům ještě v létě slibovala. Drábkovým ministerstvem navrhovaná výše valorizace penzí navíc určitě podle Práva reálně nepomůže většině lidí, kterým byl přiznán důchod po 29. září letošního roku.

„Valorizace důchodů proběhne k 1. lednu 2012, o 174 korun u průměrného starobního důchodu,“ uvádí návrh ministerstva. Přitom v srpnu ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) navrhoval zvýšit od ledna základní výměru o 50 korun a procentní výměru o 2,5 procenta, což by znamenalo valorizaci starobních penzí v průměru o 259 korun.

Viktorie Plívová, mluvčí MPSV

„Toto je konečná částka, která vychází ze srpnové inflace, respektive meziročního srovnání, tak jak je stanoveno jasnými pravidly pro valorizaci. Ministerstvo nikdy neslíbilo vyšší částku. Pouze uvedlo orientační předpoklad, který vycházel bohužel ze starších dat.“

Jenže v září ministerstvo na webu vlády zveřejnilo návrh vyhlášky, podle níž se základní výměra zvýší o 40 korun a procentní výměra o 1,6 procenta. Podle MPSV to způsobilo upřesnění údajů, ze kterých se navýšení vypočítává.

Valorizace má kompenzovat vyšší DPH

Kabinet Petra Nečase důchodcům sliboval, že jim valorizací penzí bude významně kompenzovat zdražení potravin, léků a dalších sociálně citlivých výrobků a služeb v důsledku lednového zvýšení snížené sazby DPH z dnešních deseti na 14 procent.

Změny v DPH dopadnou nejvíce právě na důchodce a nízkopříjmové domácnosti s dětmi. Příští rok by se životní náklady důchodců podle propočtů ministerstva, které neobsahují případné kompenzace, měly zvýšit o téměř dvě procenta, měsíčně o 313 korun. Podle některých ekonomů však mohou být celkové dopady vládních opatření na rozpočty důchodců ještě horší. Navíc se očekává další zdražování energií a nájmů.

Rada seniorů je ještě o stokorunu pesimističtější než odhad ministerstva. „Dostanete 174 korun u průměrné penze. Ten, kdo nemá průměrnou penzi, dostane ještě méně a v té částce samozřejmě nejsou započítány poplatky v nemocnici a za léky, které odhadujeme v průměru na 200 korun měsíčně,“ uvádí předseda Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes. Radě seniorů se navíc nelíbí ani výpočet valorizace. Vyvolá proto smírčí řízení s ministerstvem práce a sociálních věcí. Pokud se nedohodnou, podá správní žalobu na Česko.

Peníze
Zdroj: ČT24

ČSSD: Valorizace důchodů pro příští rok je nedostatečná 

Sociální demokraté považují valorizaci důchodů pro rok 2012 za nedostatečnou. Nekryje podle nich dopady chystaných vládních reforem. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) společně s premiérem Petrem Nečasem (ODS) podle nich porušili slib, že dopady reforem na rodiny pokryje navýšení důchodů od příštího roku.

Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky částka, o níž budou průměrné důchody navýšeny, dokazuje nedůstojné a pohrdavé chování vlády vůči starobním důchodcům. Sociální demokraté odmítají míru valorizace důchodů, která je podle jejich šéfa v kontextu vládních reforem nedostatečná.

Jaromír Drábek (TOP 09), ministr práce a sociálních věcí

„To, že pan předseda Sobotka používá nepravdivé argumenty a silná slova, na to jsem si bohužel ve své krátké politické praxi musel zvyknout… Jedna věc je makroekonomická predikce z první poloviny letošního roku a druhá věc je reálný vývoj inflace. Jednoznačně musím potvrdit, že vyhláška, která stanovuje valorizaci důchodů na základě statistických údajů ČSÚ, přesně zohledňuje 100 procent inflace a třetinu růstu reálných mezd.“

Zhruba 70 procentům lidí, jejichž hrubý příjem se pohyboval mezi částkou 10 886 a 34 tisíc korun a odcházejí do penze v období od 30. září do 31. prosince letošního roku, bude přiznán důchod až o 170 korun nižší, než kdyby šli do důchodu před letošním 30. září.

Vláda tímto opatřením reagovala na loňský nález Ústavního soudu, podle něhož se musel v českém systému penzí posílit princip zásluhovosti. Rozdíly v nově přiznávaných důchodech se přitom budou v dalších letech dále zvětšovat.