KSČM: Vyděláváš přes 80 tisíc? Odevzdej 40 procent

Praha - Lidé s platem nad 83 500 korun měsíčně by podle českých komunistů od příštího roku měli platit daň z příjmu na úrovni 40 procent. Naopak lidé s nejnižšími příjmy, tj. do 12 500 korun, by státu odváděli jen 9 procent. Návrat k takzvané daňové progresi od rovné daně, která zdaňuje platy v jakékoli výši jednotnou sazbou 15 procent, chce opoziční KSČM vložit do vládní novely zákona o daních z příjmů, kterou se nyní zabývá Poslanecká sněmovna.

Dosavadních 15 procent by podle KSČM dále odváděli pouze zaměstnanci s platem mezi 12 500 a 25 000. Pro mzdy v pásmu od 25 000 do 50 000 korun by platila sazba 25 procent a z příjmů do 83 500 korun by daň ukrojila 32 procent.

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš také nevyloučil, že předloží návrh, který by zavedl daňovou progresi u firem. Daně by se zvyšovaly podle zisku. V delší budoucnosti, zřejmě až v dalším volebním období, uvažuje o tom, že by se daně zvyšovaly podle firemního obratu. Progrese by měla podle něj zvýhodnit malé firmy nižší daní a u velkých firem naopak daň zvýšit. Na dnešním jednání sněmovního rozpočtového výboru k tomuto návrhu Dolejš poznamenal, že progrese by měla být rozumná a že „byť je kapitál plachá srnka, tak snad nezmizí do jiného hvozdu“.

Sněmovní výbory jednání o protikrizových opatřeních přerušily 

Vládní novelou zákona o daních z příjmu se dnes zabýval rozpočtový výbor. Obsahuje jeden z protikrizových kroků vlády, a to zrychlení odpisů nově pořízeného firemního majetku. Například automobily si firmy budou moci odepisovat místo současných pěti let pouze dva roky. Podle předkladatelů to má pomoci domácí poptávce a povzbudit spotřebu.

Stejný návrh prosazuje i opoziční ČSSD. Poslanci jeho projednávání přerušili a vrátí se k němu na některé z příštích schůzí výboru. Stejně tak dnes přerušili projednávání sociálnědemokratického balíčku protikrizových opatření, ve kterém ČSSD také zmiňuje znovuzavedení daňové progrese. Firmy by podle socialistů odváděly i nadále daň 21 procent a lidé s platem nad 100 tisíc korun měsíčně by spadali do nového daňového pásma 30 procent.

Vydáno pod