Připravte se na bankrot, vzkazuje GM ministerstvo

Washington - Americké ministerstvo financí nařídilo největší domácí automobilce General Motors připravit se nejpozději do začátku června na podání žádosti o ochranu před bankrotem. Uvedl to list New York Times. Bankrot údajně považuje za nejlepší řešení problémů koncernu také prezident Barack Obama. Vedení společnosti ale několikrát veřejně oznámilo, že plánuje reorganizaci bez soudní ochrany před věřiteli.

Americká vláda už do automobilky nalila dohromady přes 13 miliard dolarů ve formě zvláštních půjček. Z GM se však nadále ozývá volání po dalších penězích. V současnosti žádá dalších 16,5 miliardy. Obamovi poradci už ale firmě vzkázali, že pokud chce získat další peníze, musí snížit náklady a dluh.

Uředníci chtějí GM očistit od problémových součástí

New York Times s odvoláním na zdroj informovaný o plánech GM napsal, že cílem je připravit firmu na rychlý bankrot, pokud se jí nepodaří dosáhnout dohody s majiteli obligací, aby vyměnili svůj dluh 28 miliard dolarů za akcie GM, a také s odborovým svazem United Automobile Worker. Plán počítá s vytvořením nové firmy, která by poté, co by automobilka požádala o ochranu před bankrotem, koupila zdravý majetek GM. Nemocná aktiva, jako některé značky, továrny a závazky vůči zdravotnímu pojištění, by zůstala ve staré firmě. Ta by byla v příštích sedmi letech zlikvidována, dodal list.

Úředníci ministerstva uvažují o tom, že by zdravá část GM vystoupila z ochrany před bankrotem již za dva týdny. K tomu by získala od vlády pomoc pět miliard až sedm miliard dolarů.

Nový generální ředitel GM Fritz Henderson před časem uvedl, že firma dává přednost mimosoudní restrukturalizaci, ale mohla by se v případě potřeby obrátit na soud s žádostí o ochranu před bankrotem. Henderson koncem minulého měsíce nahradil v čele GM Ricka Wagonera, který rezignoval pod tlakem vlády.