Šrotovné je podle Jaroslava Míla hezký marketingový tah

Praha - Šrotovné je v poslední době často probíraným tématem nejen v politických kruzích. Opoziční ČSSD ho prosazuje, ministr financí v demisi Miroslav Kalousek naopak věří, že s ním budoucí vláda ani nezačne. Skepticky se k němu staví i prezident Svazu průmyslu Jaroslav Míl. V pořadu Otázky Václava Moravce popsal šrotovné jako "hezký marketingový tah".

„Je to zásah do běhu ekonomiky a každý takový zásah se projeví spíše negativně, jak se ukázalo i v minulosti,“ vysvětlil Jaroslav Míl. Důvěru lidí v ekonomiku to podle něj nezvýší. Se šrotovným nesouhlasí ani Vladimír Dlouhý, člen NERVu. „Bude to mít jen krátkodobý efekt. Ale nevíme, co se stane, až přestane šrotovné platit,“ řekl Dlouhý.

S obdobou šrotovného přišla i energetická společnost ČEZ. Na tzv. „bílé šrotovné“, jak výkup starých spotřebičů firma nazývá, společnost vyčlenila 10 milionů korun. „Akce  by mohla skončit během tří týdnů,“ oznámil ředitel pro podporu prodeje ČEZu Vladimír Vokroj v souvislosti s tím, že o nabídku byl v prvních dnech velký zájem. Původně se přitom plánovalo, že skončí až 15. června.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Šrotovné není dlouhodobý lék

„Je to jistě dobrý způsob, jak si udržet zákazníky,“ podotkl ke šrotovnému Jaroslav Míl. ČEZ nabízí svým zákazníkům slevu 1 000 korun na koupi nových, energeticky úsporných spotřebičů od středy. Nakoupit ale mohou jen v prodejnách sítě Datart a Euronics. „Bílým šrotovným“ se již začal zaobírat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Jaroslav Míl, prezident Svazu průmyslu:

„Lepší než šrotovné by byla opatření pro všechny - například snížení daní.“

Šrotovné už začala požadovat i jiná průmyslová odvětví. Na ministerstvo průmyslu přišel například návrh od nábytkářů. Celý systém navrhovaného šrotovného ale podle Vladimíra Dlouhého odvádí pozornost od důležitějších problémů, kterými by se měla vláda zabývat. „V NERVu jsme například tlačili na plošná systémová opatření, která by pomohla podnikům přežít,“ uvedl Dlouhý. „Je třeba mít rovné podmínky pro všechny, postavit HDP na pevných základech, a zajistit tak prosperitu na deset až třicet let dopředu,“ dodal Jaroslav Míl.