Euro nám v krizi pomohlo, věří Evropané

Brusel - Větší část obyvatel Evropské unie věří, že existence jednotné evropské měny pomohla zmírnit dopady ekonomické krize. Vyplývá to z průzkumu Eurobarometr, který dnes zveřejnil Evropský parlament. O přínosech eura v době, kdy Evropa zápasí s propadem ekonomiky, je přesvědčeno 44 procent obyvatel. Naopak 39 ze 100 Evropanů si myslí, že euro nijak výrazně ke zmírnění následků krize nepomohlo.

Pohled na výhody a nevýhody evropské měny se výrazně liší stát od státu. Nejlépe se na ni dívají nováčci v eurozóně - Slováci. Euro sice přijali teprve začátkem letošního roku, ale 66 procent z nich věří, že nová měna jim ve zmírnění současné krize výrazně pomohla. Slovenská ekonomika i tak není v rámci EU výjimkou a je docela dobře možné, že se letos propadne do recese, i když si podle posledních údajů vede nejlépe v unii.

Největšími skeptiky vůči euru jsou Britové. Sami stále platí librou a svůj vstup do eurozóny neplánují. O výhodnosti jednotné evropské měny je v době recese přesvědčeno jen 45 procent z nich. Velká Británie ovšem není jediným státem, jehož obyvatelé preferují spíše národní měnu. V Portugalsku, které s hospodářskými těžkostmi bojovalo ještě před příchodem celosvětové recese, si 62 procent lidí myslí, že v současnosti by bylo daleko výhodnější mít bývalou národní měnu escudo než euro.

Mapa eurozóny
Zdroj: ČT24/Markéta Sandanusová