Banky smažou miliardové dluhy Chrysleru za podíl ve firmě

Detroit - Věřitelé problémové americké automobilky Chrysler nabídli firmě, která se snaží vyhnout bankrotu, dohodu. Chrysleru vzkázali, že jsou ochotni umazat část jeho dluhu výměnou za víc než třetinový podíl v chystaném společném podniku automobilky s italským koncernem Fiat.

Pokud by vedení detroitské automobilky na nabídku věřitelů kývlo, zbavil by se Chrysler rázem 2,5 miliard z celkových téměř sedmi miliard dolarů dluhů. Věřitelským bankám by poté připadlo 40 procent nově vzniklého koncernu Chrysler-Fiat.

Chrysler potřebuje v nejbližší době získat prostředky, aby zajistil svoji budoucnost. V současnosti přežívá jen díky čtyřmiliardové vládní pomoci. Podmínkou pro získání dalších peněz od státu je provedení rozsáhlé restrukturalizace. Ta musí proběhnout nejpozději do konce dubna. Bílý dům mimo jiné požaduje, aby se podnik zbavil nejméně dvou třetin dluhů.

Nejistý podnik Chrysler-Fiat

Dosavadní jednání s věřiteli však žádné ovoce nepřinesla. Minulý týden zamítli věřitelé Chrysleru nabídku ministerstva financí, že se dluh smaže za miliardu dolarů v hotovosti. Na vodě je i partnerství s Fiatem. Šéf italské automobilky pohrozil krachem jednání o alianci, pokud se Chrysleru nepodaří dohodnout s odbory na ústupcích.

Chrysler
Zdroj: ČT24
Vydáno pod