Rusko a Bulharsko jsou prý blízko dohodě o plynovodu South Stream

Sofia - Rusko a Bulharsko zřejmě brzy překonají rozpory ohledně chystaného projektu plynovodu South Stream. Na konferenci v Sofii to dnes řekl ruský ministr energetiky Sergej Šmatko. Obě strany by podle něj měly být připraveny na kompromisy, aby mohly podepsat konečnou smlouvu. Plynovod South Stream má přivést do Evropy ruský plyn, ale jinou cestou než přes Ukrajinu. Bulharsko chce ale vyjednat takové podmínky, aby mohlo prosadit plán větší diverzifikace energetických zdrojů. South Stream tomuto požadavku zcela neodpovídá, neboť je to opět plyn z Ruska, který už země dostává.

Sofia s podpisem smlouvy váhá, protože Moskva zatím jednoznačně neřekla, že bude hradit tranzitní poplatky za možnost využívat současné plynovody. Šmatko ale Sofii podle agentury Reuters připomněl, že účast na projektu už slíbila.

Bulharsko má námitky vůči plánům Ruska využívat pro chystaný projekt za deset miliard eur (téměř 270 miliard Kč) jeho síť plynovodů. Tímto způsobem by Rusové snížili náklady na výstavbu, Bulharsko by ale přišlo o možnost větší diverzifikace.

„Obě strany musejí mít rozumné důvody i připravenost ke kompromisu,“ řekl Šmatko po schůzce s bulharským premiérem Sergejem Staniševem. „Nesmíme dovolit, aby ekonomická a firemní logika diktovala politickou agendu. Doufáme, že v blízké budoucnosti dosáhneme dohody,“ dodal Šmatko, který hovořil přes tlumočníka.

Projekt South Stream, v němž se angažuje hlavně ruský monopolní vývozce plynu Gazprom, v soukromí kritizují zástupci Evropské unie i Spojených států. Ti mají obavy, že tato iniciativa ještě více zvýší závislost Evropy na ruském plynu. Evropa, která je na ruském plynu závislá z celé čtvrtiny, naopak prosazuje konkurenční projekt Nabucco.

Západní diplomaté v Sofii říkají, že Spojené státy nerady vidí, jak si Rusko na Balkáně upevňuje pozice. Může si totiž posílit politický i strategický vliv, nemluvě o vlivu ekonomickém. Bulharsko ale odmítá, že na něj tlačí Washington či Brusel. Prý jen hájí své zájmy.

Bulharsko na vlastní kůži pocítilo nedávný spor mezi Ruskem a Ukrajinou, kvůli němuž přestal několik dnů plyn proudit do několika evropských zemí. Proto má Sofia značný zájem na diverzifikaci energetických zdrojů a chce se účastnit jak projektu Nabucco, tak projektu South Stream. Nabucco zatím ale nemá zajištěný dostatek plynu, který by proudil jeho potrubím.

Vydáno pod