Tendr na likvidaci ekologických škod ohrožuje střet zájmů

Praha - V tendru století, jímž je výběrové řízení na superzakázku na likvidaci ekologických škod za 115 miliard korun, jsou chyby, navíc ho ohrožuje střet zájmů. Tvrdí to Transparency International, které se nelíbí především to, že stížnosti na tendr bude řešit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, v jehož čele stojí Martin Pecina. Ten by ale měl zasednout také v nové Fischerově vládě, která by mohla rozhodovat o vítězi výběrového řízení.

Podnět k prošetření obřího výběrového řízení již antimonopolnímu úřadu předalo konsorcium vedené PPF, které se o zakázku původně ucházelo, bylo ale z tendru vyřazeno. Zabývat se jím má Pecinův antimonopolní úřad.

„Shledáváme střed zájmu v tom, že by byl pan Pecina ministrem a šéfem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ten střed zájmu není o tom, že se v této souvislosti apriori něco negativního stane, ale vždy to vyvolává určité pochybnosti,“ řekl České televizi Václav Láska z Transparency International.

Na možný problém u Peciny upozorňují v médiích i mnozí právníci. Podle prezidenta Václava Klause ale žádnému kandidátovi na ministerský post vyškrtnutí ze seznamu kvůli střetu zájmů nehrozí.

Pecina žádný střet nevidí

Šéf antimonopolního úřadu ale s názory Transparency International ani právníků nesouhlasí. Žádný střet zájmů v jeho případě prý nehrozí. „Žádný střet zájmu nevidím, já jsem šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a ten tendr dělá ministerstvo financí,“ prohlásil. Navíc je podle něj klidně možné, že prozatímní vláda o vítězi tendru ani rozhodovat nebude a přenechá celou věc až kabinetu vzešlému z řádných voleb.

Transparency International má i další výhrady

Transparency International má ale k superzakázce celou řadu dalších výhrad. Kritika z jejích úst zazněla už v listopadu. Oznámila tehdy, že ministerstvo financí nerespektuje připomínky ministerstva životního prostředí, které se týkají zakázky na likvidaci starých ekologických zátěží. Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) to však odmítl s tím, že připomínky osobně řešil s ministrem životního prostředí Martinem Bursíkem (SZ).

Ve hře o obří zakázku na likvidaci ekologických škod zůstávají tři firmy. Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a Environmental services. Uchazeči ve druhém kole tendru získají přístup k podrobným informacím o všech problémových lokalitách, a budou tak moci ekologické škody podrobněji zanalyzovat. Na tomto základě pak do 120 dnů musí podat cenové nabídky.