Prasečí chřipka může přitvrdit hospodářskou krizi

Praha - Obavy z hrozící pandemie prasečí chřipky, která se z Mexika začíná šířit v Evropě i Americe, pomalu začínají hýbat světem byznysu. Virus, který si podle posledních informací vyžádal už víc než stovku obětí, stlačil ceny akcií firem v cestovním ruchu. Cestovní kanceláře, jako česká Exim Tours, začínají rušit zájezdy do Mexika. Během dneška pak některé státy přišly s omezením dovozu vepřového masa ze zasažených oblastí. To přináší nebezpečí růstu protekcionismu v době, kdy je mezinárodní obchod pod tlakem v důsledku světové hospodářské krize.

Výskyt prasečí chřipky už byl kromě Mexika potvrzen také ve Spojených státech, Kanadě, Španělsku a Británii. Údajně z obav z dalšího šíření nemoci zakázalo Rusko dovoz veškerého tepelně nezpracovaného masa z Mexika, Texasu, Kalifornie a Kansasu a dovoz syrového vepřového z některých dalších částí Spojených států, střední Ameriky a Karibiku. Čína zastavila dovoz živých prasat z Mexika, Texasu, Kalifornie a Kansasu. Podobné zákazy zavedly rovněž Filipíny, Kazachstán a Srbsko.

Pravidla mezinárodního obchodu sice omezení dovozu kvůli zdravotním rizikům umožňují, podobná opatření však musí být založena na vědeckých důkazech. Světová zdravotnická organizace přitom tvrdí, že prasečí chřipka se konzumací infikovaného vepřového masa nešíří.

Exim Tours ruší zájezdy do Mexika

Zatím nejvíc se obavy z nového smrtícího viru podepsaly na cestovním ruchu. České ministerstvo zahraničních věcí dnes lidem doporučilo, aby necestovali do oblastí v Mexiku, kde řádí prasečí chřipka. Cestovní kancelář Exim Tours poté oznámila, že kvůli epidemii zruší nejbližší odlety do mexického Cancúnu. Rozhodnutí se dotkne téměř tisícovky klientů největší české cestovní kanceláře, z nichž 200 mělo odcestovat do Mexika v sobotu 2. května a poté následujícími odlety.

Miroslav Uherek z cestovní kanceláře Air Marine tvrdí, že charterové lety do rizikových destinací budou zrušeny, ale u pravidelných linek není situace ještě jasná. Některé aerolinky, jako například Continental Airlines či Iberia budou zdarma přebookovávat lety na jiné termíny či destinace. „V téhle chvíli se dá klientům asi doporučit zejména to, aby se obrátili na svou konkrétní cestovní kancelář a dohodli se na podmínkách,“ řekl ve Studiu 6.

Podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří Tomio Okamury je v Mexiku nyní přibližně 400 českých turistů a nejvíce klentů, přes 160, jich má v nyní v zemi právě Exim Tours, který do Mexika vypravuje lety celoročně.

Nový smrtící virus A/H1N1 je podle výsledků analýzy kombinací viru chřipky prasečí, ptačí a lidské. Nemoc se projevuje stejně jako běžná chřipka. Člověk má rýmu, suchý kašel, bolesti hlavy i v krku, vysoké horečky a někdy také průjem. Častou komplikací je zápal plic. Infekce se přenáší vzduchem. Inkubační doba by mohla být od jednoho do pěti dnů. Odborníci doporučují často si mýt ruce, dodržovat hygienická pravidla a nechodit na místa, kde se zdržuje hodně lidí.

Prasečí chřipka
Zdroj: ČT24