Zisk Siemensu vzrostl o 146 procent

Frankfurt - Německému průmyslovému konglomerátu Siemens AG vyskočil ve druhém čtvrtletí fiskálního roku čistý zisk o 146 procent na 1,01 miliardy eur (26,9 miliardy Kč). Výsledky podpořily vyšší tržby a nižší mimořádné položky. Firma, která působí i v České republice, však upozornila, že hodnota nově přijatých zakázek klesla a snížila výhled na letošní fiskální rok.

Příjmy za tři měsíce do konce března se zvýšily o pět procent na 19 miliard eur. Hodnota nových zakázek ale klesla o 11 procent na 20,86 miliardy eur. Firma uvádí hodnotu nových objednávek, protože zakázky na velké produkty, jako jsou turbíny a vlaky, Siemens často obdrží o rok dříve, než se začnou vyrábět.

Siemens se angažuje ve výrobě široké škály produktů, počínaje žárovkami a konče vlakovými soupravami. Společnost poznamenala, že v loňském druhém čtvrtletí zaúčtovala vysoké mimořádné náklady kvůli přezkoumání velkých projektů.

Společnost současně v dnešním prohlášení kvůli nižším budoucím zakázkám snížila svůj předchozí odhad hospodaření na aktuální rok. Původně firma očekávala zisk za rok do konce září v rozmezí osm miliard až 8,5 miliardy eur. Nyní uvedla, že očekává, že její zisk bude vyšší než loňských 6,6 miliardy dolarů.

Siemens nyní působí ve více než 190 zemích. V České republice obnovil své zastoupení v roce 1990 a v současnosti má v zemi registrovánu asi třicítku společností, které zaměstnávají více než 12,5 tisíce zaměstnanců. Přes nedávné propouštění se tak stále řadí mezi největší zaměstnavatele v ČR. Firma zde působí zejména v dopravě, automatizaci a řízení, energetice, informačních a telekomunikačních technologiích, osvětlení a zdravotnictví.

Vydáno pod