Kalousek v Bruselu: Nyní prožíváme nejtěžší dny recese

Brusel - Evropská unie nyní prožívá nejhorší dny a týdny hospodářské recese. Při příjezdu na dnešní zasedání ministrů hospodářství a financí (Ecofin) to řekl český ministr financí v demisi Miroslav Kalousek, který možná naposledy jednání vede. Schůzka přichází den poté, co Evropská komise zveřejnila novou prognózu, podle níž se letos hospodářství bloku propadne o čtyři procenta. V recesi, byť výrazně nižší, by podle předpovědi měla unie zůstat i v příštím roce.

„Zdá se, že právě teď prožíváme nejtěžší dny a týdny recese a že už ale začínáme cítit známky stabilizace, a příští rok, doufejme, nastanou první známky oživení,“ prohlásil Kalousek. „Zatím jsme velmi opatrní optimisté,“ odpověděl Kalousek na dotaz, zda už je vidět světlo na konci pomyslného tunelu krize. „Doufejme, že to světlo není vlak, který jede v protisměru,“ dodal.

Miroslav Zámečník, člen Národní ekonomické rady vlády:


„Teď přijdou čísla, která na meziměsíční bázi začnou ukazovat, že se blížíme k tomu dnu nebo už na něm jsme. Teď je samozřejmě důležité, jak dlouho bude ten krabí pohyb po tom dnu.“


Česku komise předvídá pro letošek pokles o 2,7 procenta. Příští rok by ale měl hrubý domácí produkt ČR opět začít růst, a to o 0,3 procenta. České ministerstvo financí koncem dubna zveřejnilo svůj odhad, podle něhož ekonomiku letos čeká propad o 2,3 procenta. Příští rok by mělo české hospodářství mírně růst o 0,8 procenta.

„Jak to bude doopravdy, neví vůbec nikdo,“ podotkl Kalousek. V různých predikcích nicméně jsou určité společné prvky. „Můžeme z nich vyčíst, že Česká republika na tom bude o něco lépe než země eurozóny, což ovšem neznamená, že na tom budeme dobře,“ dodal.

10procentní nezaměstnanost? Pnutí, ale ne chudoba

Podle prognózy Bruselu stoupne míra nezaměstnanosti v EU letos na 9,4 procenta a příští rok až na 10,9 procenta. Ještě hůř by na tom měla být část EU platící eurem. V eurozóně letos nezaměstnanost dosáhne 9,9 procenta a v roce 2010 až 11,5 procenta. „Směřujeme k sociální krizi,“ řekl lucemburský premiér a předseda zemí eurozóny Jean-Claude Juncker.

„Evropa přesto, že prožívá velkou recesi, je šťastné místo na planetě, kde lidé netrpí hlady a jsou relativně bohatí a relativně bezpeční,“ podotkl k tomu nicméně Kalousek. Podle něj nezaměstnanost přesahující až deset procent může znamenat sociální pnutí. „Určitě to ale neznamená, že na tom budeme jako v Tanzanii. Chudoba je relativní pojem. I přes recesi bude Evropa stále jedním z nejbohatších míst na celém světě,“ uzavřel Kalousek.