Toyota utrpěla ve čtvrtletí ztrátu téměř sedm miliard dolarů

Tokio - Japonská automobilka Toyota Motor hospodařila ve čtvrtém čtvrtletí svého finančního roku s provozní ztrátou 682,5 miliardy jenů (asi 6,9 miliardy USD). Před rokem přitom měla zisk 396,7 miliardy jenů. Firma navíc předpokládá, že ztráty se budou v letošním roce zvyšovat, protože firmě prudce klesá odbyt. Toyota je největší světovou automobilkou, nyní je ale nucena stejně jako jiné automobilky využívat v některých závodech jen část kapacit, aby nevyráběla na sklad.

Propad globální ekonomiky způsobil, že do problémů se dostalo několik velkých automobilek. Například americký Chrysler byl nucen uchýlit se pod soudní ochranu před věřiteli a riziko bankrotu se vznáší také nad největší americkou automobilkou General Motors.

Toyota v minulých letech velmi rychle expandovala a podařilo se jí dostat na první místo mezi světovými automobilkami. Tato výsada patřila po řadu let právě automobilce General Motors. Po letech expanze se ale Toyota takřka přes noc ocitla v situaci, kdy má problém s nadvýrobou.

Toyota měla za celý uplynulý rok první konsolidovanou provozní ztrátu ve své historii. O rok dříve naopak vytvořila rekordní zisk. Na tento finanční rok management očekává provozní ztrátu 850 miliard jenů, zatímco analytici počítali se ztrátou 387 miliard jenů.