Freddie Mac opět prodělala a chce další peníze od státu

New York - Americká hypoteční agentura Freddie Mac v prvním čtvrtletí prodělala 9,9 miliardy dolarů (téměř 200 miliard korun). Ve ztrátě tak byla již sedmé čtvrtletí po sobě. Agentura spolu s oznámením hospodářských výsledků rovněž informovala, že usiluje o získání dodatečné vládní pomoci v hodnotě 6,1 miliardy dolarů. Podobně se špatně vede i její sestře Fannie Mae.

Hospodaření společnosti bylo zasaženo zejména úvěrovými ztrátami ve výši 8,8 miliardy dolarů. Ty byly důsledkem nesplácení půjček a klesajících cen domů. Výsledky zahrnovaly rovněž odpisy cenných papírů krytých hypotékami v hodnotě 7,1 miliardy dolarů.

Freddie Mac je druhým největším poskytovatelem hypoték ve Spojených státech. Společně s další hypoteční agenturou Fannie Mae vlastní či garantují téměř polovinu všech hypotečních úvěrů, které byly v USA vydány. Celkový objem takových úvěrů se pohybuje kolem 12 bilionů dolarů, z toho na obě agentury připadá zhruba pět bilionů USD.

Ani Fannie Mae si nevede o moc lépe. I ona v prvním čtvrtletí prodělala 23,2 miliardy dolarů a rovněž potřebuje další vládní pomoc v hodnotě 19 miliard dolarů.

Obě agentury těžce zasáhla krize hypotečního trhu ve Spojených státech. 7. září 2008 proto skončily pod státní kontrolou. Krátce na to je následovaly některé investiční banky, například Lehman Brothers, jejíž pád je považován za rozhodující krok v přeměně hypoteční krize na krizi celého finančního sektoru.