Janota: Deficit musíme ukočírovat ve výši 150 miliard

Praha - Nový ministr financí Eduard Janota přebírá svůj resort s jedním hlavním úkolem, a to ohlídat český státní rozpočet tak, aby kvůli krizi a nezodpovědným politikům nenarostl deficit do astronomických výšin. Sestavování rozpočtu na příští roku bude proto podle Janoty nejsložitější od roku 1992, kdy se stal ředitelem odboru státního rozpočtu. Vláda podle něj musí přijít s rozpočtem, který bude efektivní a úsporný. Udržet jeho deficit pod kontrolou bude v době výpadků v daňových výběrech, narůstajících mandatorních výdajů a vysokých sazeb na půjčky velmi obtížné.

„Mojí rolí na ministerstvu je zabezpečit běžné financování,“ říká Janota skromně o své misi v čele úřadu, pro který pracuje již dlouhá léta. „Velmi citelně pociťujeme ekonomický pokles, u nás se to projevuje zřetelně ve výběru daní. To inkaso v letošním roce v porovnání se stejným obdobím minulého roku v řádu 30 miliard nižší na úrovni státního rozpočtu, a pokud vezmu do hry i místní rozpočty, to znamená obce a kraje, tak se pohybujeme na výpadku 50 miliard,“ popisuje Janota výpadky na příjmové straně.

Naproti tomu kvůli zvyšující se nezaměstnanosti narůstají mandatorní výdaje a také obsluha stávajícího dluhu. Už takto se proto nedostává na investice s multiplikačním efektem a na potřebné výdaje do vědy a výzkumu. Dalšímu plýtvání chce Janota zabránit. „Pro řešení krize nemůžeme zadlužit budoucí generace dalšími dluhy, protože financování dluhů je velmi složité v dnešních dnech,“ říká rozhodně.

Co se týče výše schodku, Janota má představu o 4,6 až 4,7 procent HDP, k tomu ale „musíme ten deficit ukočírovat někde ve výši 150 miliard. Pakliže se nám to nepodaří, pakliže půjdeme jakousi cestou minulých let na straně výdajů, tak nám hrozí 200 miliard, a to jsme někde kolem 6,5 procent,“ varuje Janota.

Na šrotovné nemáme, developerům „sypat“ také nebudeme

Janota dále ocenil opatření, která prosadila vláda na doporučení NERV, tedy slevy na pojistném, snížení odpisů, DPH, garance na malých a středních firem a exportu. „Pochopitelně na druhé straně si určité politické dohody vyžádaly přijmout i opatření, která navrhovala sociální demokracie,“ uznává. „Ten rozsah těch dodatečných opatření, která jsou ve hře a která včera byla schválena v rámci druhého čtení ve sněmovně, není až tak velký, jsou to jednotky miliard korun,“ dodal.

Janota však není příznivcem šrotovného a odmítavě se staví i k novým požadavkům developerů. „Nechceme preferovat některé segmenty ekonomiky. Zaprvé na to nemáme, zadruhé by to nebyl myslím šťastný přístup,“ konstatoval Janota.

Vydáno pod