Schválená regulace řetězců je právní paskvil, tvrdí Gandalovič

Praha - Poslanci dnes schválili sociálnědemokratický návrh zákona, který výrazně reguluje chování obchodních řetězců. Ty budou moci nově, v případě, že zneužijí svou tržní sílu, platit až desetimilionové pokuty. Zákon, který nyní zamíří do Senátu, kritizovali poslanci ODS. Exministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) ho dokonce nazval právním paskvilem.

„Ten návrh zákona ani tak neovlivní řetězce jako spíš dodavatele. Domníváme se, že je to hlavně o boji dodavatelů o poměrně málo místa na regálech obchodníků,“ myslí si Petr Vyhnálek, jednatel společnosti Globus.

Zákon neprošel v původně navrhované podobě. Jeden z předkladatelů, sociální demokrat Ladislav Skopal, ve druhém čtení předložil pozměňovací návrh, který princip regulace mění. Řetězcům sice bude za zneužití tržní síly hrozit i nadále až desetimilionová pokuta nebo deset procent z obratu, zákon by ale nově přesně vyjmenovával, které praktiky jsou zneužitím tržní síly. Původní návrh určil, co je významná tržní síla, a její zneužití zakazoval.

Jako významnou tržní sílu určoval například situaci, kdy si odběratel může vynutit jednostranně výhodné podmínky. Přisuzoval ji při tom firmám s čistým obratem nad pět miliard korun, pokud neprokáží opak. Řetězce také měly mít povinnost vypracovávat etický kodex. Nad jeho dodržováním by bděl antimonopolní úřad.

Dodavatelé musí dostat včas zaplaceno

Nový, dnes přijatý návrh ukládá kupujícím, tedy hlavně řetězcům, aby poskytovaly dodavatelům své všeobecné obchodní podmínky, které musí obsahovat třeba cenové podmínky nebo údaje o snižování cen. Zákon pevně stanovuje, že za zboží musí být zaplaceno nejdéle do 30 dnů od dodání.

Řetězce také nebudou smět prodávat zboží za nižší cenu, než za jakou ho nakoupily. Zákaz se však nebude vztahovat na rychle se kazící zboží nebo sezonní výrobky. Dana Večeřová z Potravinářské komory zákon vítá: „Čeští dodavatelé jsou skutečně pod obrovským tlakem obchodních řetězců, aby soustavně a dále snižovali ceny, takže my vítáme tento zákon.“

Petr Vyhnálek pro ČT:

„Pokud bude obchodníkům hrozit nějaký postih a bude existovat třetí cesta, jak se těmto konfliktním situacím vyhnout, tak tou cestou zcela jistě obchodníci půjdou. A bohužel tou cestou je spolupráce se zahraničními dodavateli.“


„Já nevím, jak by mohli dovézt všechno konzumní mléko, všechno maso, když by si tam museli ještě připočíst náklady na dopravu atd.,“ kontruje prezident Agrární komory Jan Veleba.

Kromě Gandaloviče zkritizoval zákon také zpravodaj a poslanec ODS Jaroslav Plachý. Opakovaně varoval, že norma poškodí české dodavatele, navíc v době krize, zvýší nezaměstnanost i konečné ceny pro spotřebitele. Radostí ze zákona neskáče ani nový ministr zemědělství. „Schválený zákon se může obrátit proti českým dodavatelům,“ řekl České televizi Jakub Šebesta.