Nový slovenský jaderný reaktor vyjde na 100 miliard, postaví ho ČEZ

Bratislava - Výstavba nového bloku jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích vyjde zhruba na 100 miliard korun. Spolu se slovenskou Jadernou a vyřazovací společností (JAVYS) se na ní bude podílet také český energetický gigant ČEZ. Smlouva mezi slovenskou vládou a ČEZem bude podepsána na pražském jaderném fóru, které proběhne 29. května.

„Výše investice se samozřejmě bude upřesňovat podle výsledků výběrového řízení na dodavatele technologie,“ dodala k plánované výši investice mluvčí ČEZu Eva Nováková. Rozhodnutí, že strategickým partnerem při stavbě nové jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích bude tuzemský ČEZ, padlo na konci minulého roku.

Kromě výstavby nového bloku na Slovensku plánuje ČEZ podobné aktivity i v Česku, kde usiluje o dostavbu Temelína. V současné době se posuzují vlivy dostavby na životní prostředí. V Rumunsku byla firma vybrána jako jeden z partnerů v projektu výstavby a provozu třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Černá voda.

V Jaslovských Bohunicích stojí již pět jaderných bloků. První z nich s označením A-1 byl dokonce první atomovou elektrárnou postavenou na území bývalého Československa. 22. února 1977 došlo ale při výměně palivového článku k havárii, v důsledku které byl radiací kontaminován primární a částečně i sekundární okruh elektrárny. Blok A-1 byl kvůli tomu zcela vyřazen z provozu. Další část elektrárny vybudovaná později byla odstavena koncem roku 2008. Štěpná reakce v současnosti běží už jen v nejnovějším bloku, který čítá dva reaktory.