HDP Číny zřejmě vzroste o kýžených 8 procent i za cenu dalšího balíčku

Hongkong - Podle posledních ekonomických ukazatelů splní letos Čína svůj cíl osmiprocentního růstu. Peking je ale i tak připraven sáhnout ke zvláštním opatřením, jestliže čínská ekonomika znovu začne ztrácet na výkonnosti. Podle ředitele fiskálních a finančních záležitostí Národní rozvojové a reformní komise (NDRC) Sü Lina se k opatřením vláda uchýlí, pokud si ekonomika nezachová současnou oživující výkonnost, na dodatečné výdaje má podle něj dostatek prostředků.

„Podle ekonomických ukazatelů za první čtyři měsíce v letošním roce jsme určitě schopni dosáhnout osmiprocentního růstu,“ uvedl Lin. Dodal ale, že ekonomika si musí zachovat současnou oživující výkonnost. „Jestliže se ekonomické oživení zbrzdí, budeme muset přijmout zvláštní opatření,“ upozornil.

Čínská vláda má podle Sü Lina pro povzbuzení ekonomiky dostatek prostředků a na změnu v pozitivním vývoji hospodářství může zareagovat během nejbližších měsíců. Nová zvláštní opatření by mohla zahrnovat dodatečné výdaje na vládní projekty či pomoc soukromým společnostem.

Opětovný nárůst spotřeby elektřiny a posílení prodeje automobilů naznačily, že fiskální stimuly a volnější měnová politika měly na vývoj čínské ekonomiky pozitivní vliv. Hospodářská nejistota však vyžaduje stabilní měnu, podotkl Sü Lin. Jedním z problémů podle něho zůstává také to, že soukromé společnosti nemají kvůli obezřetnosti bank dostatečný přístup k úvěrům a přestože půjčky v letošním roce stouply o 40 procent, většina z nich šla na vládní projekty.