Orco prodává dceru Orco Property Management

Praha - Realitní společnost Orco Property Group hospodařila v prvním čtvrtletí s čistou ztrátou 45,7 milionu eur (asi 1,22 miliardy korun). Výsledek byl horší než očekávání trhu. Společnost, která se v posledních měsících potýká s vážnými problémy v souvislosti s propadem realitního trhu, se tak zbavuje části svého majetku. Dnes Orco ohlásilo prodej své dceřiné firmy Orco Property Management, která spravuje aktiva za víc než dvě miliardy eur. Za nezveřejněnou sumu ji získá americká firma TVO Global Partners spadající do investiční skupiny TVO Group.

Výsledek znamená výrazné zhoršení hospodaření i proti stejnému období loňského roku, kdy ztráta firmy podle aktualizovaných údajů přesahovala 12,78 milionu eur. Část analytiků se domnívala, že ztráta v letošním prvním čtvrtletí nepřekročí 20 milionů eur.

Obrat se ale zvýšil o 16,3 procenta na 54,8 milionu eur, převážně díky stabilní situaci u nájmů a odolnosti rezidenčního trhu v České republice. Orcu se o 11 procent snížily mzdové náklady, což je podle managementu vliv restrukturalizačního plánu.

Orco se zbavuje své dcery (zdroj: ČT24)

Orco zeštíhluje, zbavuje se své dcery

„V rámci plánu restrukturalizace chce Orco opustit aktivity, které nespadají do hlavní činnosti podnikání společnosti. Jedná se zejména o segment logistiky, pronájmu rezidenčních nemovitostí, správy hotelů a již zmíněnou správu nemovitostí,“ komentoval analytik společnosti Atlantik FT Patrick Vyroubal prodej dceřiné firmy Orca. Novým majitelem je americká společnost TVO Global Partners, která tak dále expanduje do střední Evropy.

Šéf správy aktiv společnosti Orco Martin Gebauer:

„Tento krok je v souladu s naší strategií oznámenou 7. dubna, kterou jsme už úspěšně zahájili.“


Peníze z prodeje zmiňovaných součástí chce podle něj Orco investovat do rozestavěných projektů, které následně budou také zdrojem hotovosti. „Pokud jde o hodnotu transakce, pak bychom ji odhadovali spíše v řádu jednotek milionů eur,“ dodal.