CzechTourism se odvolá proti pokutě od ÚOHS

Brno - Agentura CzechTourism nesouhlasí s pokutou, kterou jí včera udělil antimonopolní úřad. Státní agentura pro rozvoj cestovního ruchu má zaplatit 90 tisíc korun za porušení zákona při výběrovém řízení na 19milionovou zakázku na uspořádání a propagaci akce České dny v Číně. Proti verdiktu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže se ale odvolá.

„CzechTourism s udělením pokuty nesouhlasí a využije svého práva na podání rozkladu proti tomuto rozhodnutí k předsedovi ÚOHS,“ uvedla  Markéta Chaloupková z mediálního oddělení CzechTourismu.

Konečný verdikt by tak zřejmě byl vynesen nejdříve koncem roku. I za běžných okolností trvá rozhodování v těchto případech obvykle několik měsíců, nyní však dosavadní šéf ÚOHS Martin Pecina úřad opouští a o rozkladu tak bude rozhodovat s největší pravděpodobností až jeho nástupce. Na návrh vlády ho musí jmenovat prezident.

České dny v Číně:

  • - Zakázka vyhlášena v prosinci 2005, získal ji Čedok.
  • - Šestitýdenní akce se uskutečnila na jaře 2006 v 10 čínských městech.
  • - CzechTourism požadoval, aby uchazeči měli za sebou nejméně 3 zakázky, v nichž by v některé z asijských zemí propagovali ČR jako celek z hlediska cestovního ruchu.
  • - Tendru se tak nemohly zúčastnit firmy, které v Asii propagovaly jen některý obor či instituci z ČR. Podle ÚOHS byl nepřiměřeným a diskriminujícím způsobem omezen počet firem, které se mohly o zakázku ucházet, byť třeba s lepší nabídkou.
  • - Nakonec se řízení zúčastnil jen Čedok, kterému navíc CzechTourism uznal reference o zakázkách, které stanovené podmínky nesplňovaly.
Martin Pecina
Zdroj: ČT24