Kolem Temelína vzniká exkluzivní klub bohatých obcí

České Budějovice - ČEZ štědře "odměňuje" obce, které leží v pětikilometrovém ochranném pásmu kolem jaderné elektrárny Temelín. V nadcházejících deseti letech mezi ně rozdělí 300 milionů korun. Příspěvek sice souvisí s plánovanou dostavbou dalších dvou jaderných bloků, obce ho ale dostanou v každém případě, tedy i kdyby k rozšíření elektrárny nakonec nedošlo. Starostové peníze vítají, z chuďasů se totiž díky nim stanou boháči, kteří budou moci svým obyvatelům spravit silnice či vybudovat kanalizaci.


Peníze za blízkost jaderné elektrárny představují v Česku zcela neobvyklý krok. I sama částka je velmi vysoká. Nejvíce z ní ukousnou obce Temelín a Týn nad Vltavou, které v průběhu deseti let dostanou od energetického gigantu 100 milionů korun.

Obce ale nebudou moci použít peníze na cokoliv. ČEZ ve smlouvě, kterou dnes obě strany potvrdily svými podpisy, přesně specifikoval účel, na nějž mohou starostové peníze použít. Musí jít o investice do infrastruktury, to znamená, že za peníze vydělané na blízkosti elektrárny se mohou opravovat chodníky, silnice, kanalizace, školy či stavět čističky odpadních vod. V žádném případě však obce nemohou ze štědrého daru financovat například živobytí sociálně slabých obyvatel.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Starostové jsou nadšeni

I přes omezení starostové peníze vítají. Pomohou jim realizovat investice, které dlouho odkládali, i když byly nezbytné, i ty, které sice nezbytné nejsou, za to zpříjemní život obyvatelům.

„Každý rok 10 milionů je docela příjemná záležitost. Rádi bychom vybudovali krytý a otevřený bazén, zimní stadion,“ řekl České televizi starosta Týna nad Vltavou Karel Hájek. „Lidé se můžou těšit už v letošním roce na rekonstrukci vozovky včetně kanalizace, chodníků a rekonstrukci bývalé školy,“ prozradil Hájkův kolega z Temelína Petr Macháček.

Vyjednávání dalo zabrat

Starostové se shodují na tom, že vyjednání takových podmínek, jaké nakonec dostali, bylo poměrně náročné. „Samozřejmě, že vyjednávání bylo tvrdé, ale já si myslím, že pro nás je to velký úspěch,“ konstatoval starosta Všemyslic Jan Čihovský.

Jedním z hlavních pozitiv je fakt, že u nejbližších obcí nejsou peníze navázány na to, zda se elektrárna skutečně rozšíří, či ne. „Dneska už vyplácíme první etapu, tedy není to navázáno na rozhodnutí vlády,“ zdůraznil ředitel Jaderné elektrárny Temelín Miloš Štěpanovský.

Na konečné rozhodnutí o dostavbě si budou muset počkat jen obce v širším třináctikilometrovém pásmu. Ty dnes odešly s nepořízenou. V případě, že ale v Temelíně přibudou další dva reaktory, mohly by dostat více než miliardu. Další dvě miliardy by pak měly tvořit investice přímo spojené se stavbou. Ani to ale ještě nemusí být konec přílivu peněz pro obce v sousedství jaderných reaktorů. Na některé z příštích schůzí totiž mají poslanci jednat o návrhu, podle kterého by měl provozovatel jaderných elektráren platit obcím ve dvanáctikilometrovém ochranném pásmu poplatek 20 haléřů za metr čtvereční.

  • Peníze od ČEZu obcím autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/893/89211.jpg
  • Ředitel Jaderné elektrárny Temelín autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/893/89213.jpg