Většina Čechů by krizi řešila podporou zaměstnanosti

Praha - Podle nového průzkumu agentury STEM by při řešení současné hospodářské krize dvě třetiny Čechů upřednostnily opatření vedoucí k udržení zaměstnanosti a tvorbě nových pracovních míst. Podle 70 procent občanů se přitom finanční krize v Česku projevuje stejně jako v ostatních členských zemí EU. Názor, že udržení a rozvoj zaměstnanosti je nejlepším způsobem řešení dopadů hospodářské krize, zaznívá nejčastěji od lidí ve věku 30 až 44 let, od dobře majetkově zajištěných či od příznivců KDU-ČSL nebo ODS.

Druhou nabízenou alternativu, tedy opatření k udržení životní úrovně obyvatel, by upřednostnila třetina občanů. Relativně nejvíce ji podpořili příznivci KSČM a Strany zelených, přestože i oni dávají větší důraz na řešení zaměstnanosti. Obě opatření mají přibližně stejnou podporu pouze u příznivců KSČM, 47 procent z nich je spíše pro opatření k udržení životní úrovně, 53 procent by se zaměřilo na tvorbu nových pracovních míst.

Přibližně sedm lidí z deseti si myslí, že globální krize se v Česku projevuje stejně jako ve většině ostatních zemí EU. Zhruba pětina lidí má za to, že se v Česku krize projevuje méně, a zhruba stejný podíl lidí si naopak myslí, že finanční krize má v tuzemsku horší následky.


Větší dopady na domácí ekonomiku současné krizi přisuzují především lidé s nižší úrovní vzdělání, hůře majetkově zajištění, dále pak důchodci a příznivci KSČM. Ve všech těchto skupinách je tento názor zastoupen častěji než v průměru celé populace, ani tak ale není většinový.

Průzkumu, který byl proveden od 5. do 12. května, se zúčastnilo 1265 občanů starších 18 let.