České dráhy dostanou v krajích další 2 miliardy

Praha - Ministr dopravy Gustáv Slamečka chce v příštích letech zvýšit státní výdaje na železniční dopravu v krajích o další 2 miliardy korun. Kraje také dnes potvrdily možnost snížit rozsah objednávek o 12 procent ve srovnání s letošním stavem. S odpovídajícím poklesem výkonů se České dráhy mohou vyrovnat v rámci restrukturalizace především v oblasti fixních nákladů.

„Uvedené kroky, o nichž jsme s odboráři začali jednat, umožní ušetřit v roce 2010 oproti roku 2009 celkem 1,7 miliardy korun ze státního rozpočtu a z rozpočtu krajů,“ uvedl Slamečka. Nutnou podmínkou pro získání vnějších, především bankovních zdrojů je podle něj možnost uzavírání dlouhodobých smluv o přepravě na nejméně pět let, které by pro banky byly dostatečnou garancí návratnosti.

Podle ministra je také důležité dokončení zákona o veřejné dopravě. „Ten sice neumíme schválit do voleb, ale naší ambicí je připravit po technické stránce zákon tak, aby mohl být novou vládou předložen co nejdříve po volbách,“ upřesnil Slamečka. Vláda na svém pondělním jednání schválila mimořádný finanční příspěvek krajům a Českým drahám na ztrátové regionální spoje ve výši 3,2 miliardy korun. Provoz „lokálek“ je pro dráhy každoročně ztrátový. Ztráta loni činila 3,2 miliardy korun.