Penny Market prodával filety s bakterií listeria

Brno - V uzených filetách z makrel našla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nadlimitní obsah nebezpečné bakterie listeria. Makrely pocházející od polského výrobce Contimax prodával obchodní řetězec Penny Market. Dle vyjádření firmy se nyní všechny filety stahují z trhu.

Bakterii listeria monocytogenes obsahovaly filety makrelové uzené s kořením v balení po 150 gramech a dobou použitelnosti do 10. června. Zákazníkům, kteří výrobek dosud nespotřebovali, prodejce doporučuje jej vrátit do prodejny. Listerie se běžně nachází v půdě, prachu, povrchových vodách či na rostlinách. Přítomnost této bakterie v jídle ještě neznamená akutní nebezpečí, zdraví lidé jí odolají.

Onemocnění způsobuje u těhotných žen, novorozenců, seniorů a lidí s oslabenou imunitou. Nemoc má nejčastěji podobu lehčí chřipky, při těžším průběhu postihnou pacienta bolesti hlavy, křeče a zmatenost. Bakterie může vyvolat i zánět mozkových blan. V minulých letech onemocněly kvůli listerii v Česku řádově desítky lidí.