Sluneční elektrárny zažívají boom, svou střechu můžete vydražit na burze

Praha - Provozovat sluneční elektrárny je v Česku poměrně výhodné, a proto poslední rok a půl rostou jako houby po dešti. Jen za loňský rok jich bylo spuštěno 850, další stovky přibudou letos. Celých 90 procent elektráren, které loni do sítě připojila společnost ČEZ, byly právě solární. Podle mluvčího ČEZu Ladislava Kříže byl boom solárních elektráren způsoben dotacemi na jejich výstavbu, atraktivní až dvanáctkrát vyšší výkupní cenou jimi vyprodukované elektřiny a loňské posílení koruny, které v drtivé většině dovážené elektrárny zlevnilo.

„Zatímco u zařízení na ohřev vody stát dotuje 50 procent nákladů, u malých slunečních elektráren žádné dotace nejsou. Zajímavá je ale výkupní cena, která je garantována po celou dobu životnosti solárního panelu a v průměru se pohybuje kolem třinácti tisíc korun za megawatthodinu,“ říká mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Matyáš Vitík.

Výhodnost investic do sluneční energie potvrzuje Michal Gärtner ze společnosti Photon Energy: „Investice do fotovoltaických zařízení představuje jednu z nejbezpečnějších investic na trhu s poměrně zajímavým výnosem. Počítáme s výnosem kolem osmi až devíti procent.“ Umístit kolektory na vlastní střechu je však poměrně nákladné a banky poskytují úvěry spíše na větší projekty od deseti kW výše.

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)


Lidé ovšem mohou svoji střechu také pronajmout prostřednictvím takzvané Střešní burzy. Jejím prostřednictvím mohou majitelé vhodných střech, kteří nemají dostatek prostředků k výstavbě elektrárny, střešní plochu nabídnout investorům. Stačí mít šikmou střechu orientovanou na jih o minimální ploše 50 metrů čtverečních a majitel může vydělat až 6 tisíc korun ročně. „Zájem ze strany investorů je obrovský,“ říká Georg Hotar ze společnosti Střešní burza.

Sluneční energii v ČR omezuje podnebí a kapacita sítě 

Investice do sluneční energie mají v Česku i svá rizika, například slunce u nás svítí v průměru jen každý třetí den. Řešením by mohly být články, které využívají k výrobě energie denní světlo, jenže ty mají menší výkon a zatím se teprve testuje jejich životnost.

ČR se zavázala zvýšit do roku 2010 podíl energie z obnovitelných zdrojů na 8 procent. „Není jisté, jestli se nám to podaří, protože všechny zdroje, jako jsou větrné, vodní, už jsou vyčerpané, a ty solární zdroje zabírají jen malé procento v těch celkových obnovitelných zdrojích,“ upozorňuje Matyáš Vitík.

Problémy může způsobit také rozvodná síť, zejména slabá připojka. „Je lepší se předem zeptat, jak ta situace vypadá, aby celý ten proces připojení běžel co nejhladčeji. Ale v zásadě těch odmítnutí je zatím málo,“ říká Kříž.