Studium má být možné platit ze stavebního spoření

Praha - Peníze naspořené na stavebním spoření možná lidé do budoucna nebudou muset používat jen na stavby a rekonstrukce domů. Nově by měli dostat možnost platit s jeho pomocí také výdaje na studium. Umožnit to má poslanecká novela zákona o stavebním spoření, kterou dnes schválila sněmovna. Nyní zamíří do Senátu. Profitovat by z ní měli už středoškoláci.

Novelu prosadila sociální demokracie spolu s komunisty přes nesouhlas ODS a Strany zelených, proti byli až na dvě výjimky také lidovci. Normu nyní dostane k projednání Senát, v němž má pravice většinu.

Menza a koleje z peněz na stavbu

Pokud novela začne platit, měli by mít studenti možnost požívat peníze našetřené v rámci stavebního spoření například na poplatky, ubytování, stravování, dopravu a učební pomůcky. Návrh má podle sociálních demokratů za cíl vyřešit palčivou situaci celé řady rodin a pomoci jim financovat náklady na studium.

To si ale nemyslí kritici návrhu. Podle nich novela rodinám s nižšími příjmy vůbec nepomůže, a naopak ve svých důsledcích znevýhodňuje celou studentskou populaci. Podle exministra školství Ondřeje Lišky (SZ) umožní spíše rozšíření aktivit stavebních spořitelen, nereflektuje sociální situaci studentů a jejich schopnost splácet v průběhu studia. „Novela vůbec nepomůže studentům, kterým nepomůže lépe finančně situovaná rodina,“ podotkl.

Když se složí rodina…

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek již dříve uvedl, že by se navrhované opatření dalo zneužít například tak, že na jednoho studenta by si založila stavební spoření celá jeho rodina a přispívala mu tak na studium. To by pak vedlo kromě jiného ke značnému nárůstu peněz, kterými stát stavební spoření podporuje. Také by to podle něj zvýhodnilo bohaté lidi s dostatkem peněz, které by na spoření mohli vložit.

Vydáno pod