ČSSD a KSČM potopily uvolnění přístupu cizinců ke koupi bytů

Praha - Poslanecká sněmovna zamítla novelu devizového zákona, která měla cizincům umožnit volně v Česku nakupovat nemovitosti k bydlení. Proti zákonu hlasovali poslanci ČSSD a KSČM. Ministr financí Eduard Janota v reakci na to varoval, že Česku za to hrozí sankce. Uvolnění trhu žádají pravidla Evropské unie. Opoziční strany novelu kritizují už delší dobu. Poukazují především na to, že by bohatší cizinci mohli snadno přeplatit české kupce.

„Vy jste si odhlasovali to, že proti ČR budou uplatněny sankce,“ zlobil se Janota na poslance. Ministerstvo financí návrh na odstranění paragrafu, který nákupy nemovitostí cizincům znemožňoval, zdůvodňovalo tím, že končí pětiletá omezující lhůta od vstupu Česka do EU, která cizincům v nákupu bytů a bytových domů bránila.

Janota se nestačil divit 

Levice proti novele devizového zákona (zdroj: ČT24)

Janota řekl, že podle přístupové smlouvy stejně cizinci již od letošního roku nakupovat nemovitosti k bydlení mohou. Dotčený paragraf podle něj již neplatí, ale ČR ho po formální stránce ze zákona stejně musí vyjmout. „Té hře, která se odehrála ve sněmovně, naprosto nerozumím,“ dodal Janota.


Poslanec Martin Doktor (ODS) řekl, že nechápe, proč proti novele hlasovali zrovna sociální demokraté. Byli to totiž právě ministři z ČSSD, kteří podepsali smlouvu, kterou se Česko k uvolnění trhu s nemovitostmi i pro cizince po pěti letech od vstupu do EU zavázalo. „Je tady obava, aby cizinci u nás nevykupovali nemovitosti,“ odůvodnil předseda ČSSD Jiří Paroubek.