Odboráři vědí co s rozpočtem – navrhují nesnižovat pojištění

Praha – Odboráři přišli s vlastním řešením, jak snížit hrozící rekordní schodek rozpočtu pro rok 2010. Zástupci Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) po schůzce s vedením ČSSD sdělili novinářům, že budou usilovat o zrušení už schváleného snížení sociálního pojistného zaměstnavatelů. Do plánovaného rozpočtu by tak údajně přiteklo až 56 miliard korun navíc. Odbory zároveň nesouhlasí se zvyšováním daně z přidané hodnoty, které navrhuje ministerstvo financí. Prosazují také obnovu progresivního zdanění.

Snížení sociálního pojištění prosadila ODS v rámci balíčku protikrizových opatření. Podle odborů však tento krok problémy české ekonomiky řešit nepomůže. „U firem není rozhodující cena práce, ale množství zakázek. Snížení sociálního pojistného pro zaměstnavatele a další úlevy žádná nová místa nepřinese,“ řekl předseda ČMKOS Milan Štěch.

Odboráři nesouhlasí ani s opatřeními ke snížení rozpočtového schodku, která nyní navrhuje ministerstvo financí. Nelíbí se jim zvýšení dolní sazby DPH z devíti na 11 procent a horní z 19 na 20 procent. „Zvýšením DPH by se dostaly do kritické situace už nyní znevýhodněné sociální skupiny, přičemž bohatší část společnosti v průběhu krize své spotřební návyky naopak nijak nemění,“ řekl Štěch.

V těchto bodech se odboráři shodli s vedením sociální demokracie. Podle jejího šéfa Jiřího Paroubka je prioritou ČSSD ochrana zájmů zaměstnanců a vytvoření až 100 tisíc nových pracovních míst prostřednictvím nových zakázek. Zvyšování rozpočtového deficitu ovšem strana nechce.

Podle odborářů je také nezbytné obnovit systém progresivního zdanění příjmů fyzických osob a zvýšit sazby daní z příjmů právnických osob.