Hrozba 310miliardového deficitu rozpočtu zažehnána

Praha – Ještě včera hrozilo České republice, že v příštím roce vystoupá deficit státního rozpočtu až na rekordních 310 miliard korun. Mohly za to požadavky jednotlivých ministerstev, která místo úspor chtěla z rozpočtu dostat dodatečných 80 miliard korun. Po dnešním jednání však ze svých požadavků jednotlivé resorty výrazně slevily, což vrátilo odhady schodku na úroveň kolem 230 miliard korun. Ani s tím se však úřednická vláda nechce spokojit a ještě před říjnovými volbami chce Poslanecké sněmovně předložit legislativní návrhy změn, které by měly schodek srazit na úroveň 165 miliard korun.

„Včera ještě ležely na stole pana ministra financí dodatečné požadavky jednotlivých resortů v úhrnu za 80 miliard korun. Po dnešní debatě se zredukovalo těch 80 na zhruba 12 miliard korun,“ oznámil premiér Jan Fischer. Která ministerstva své požadavky omezila, ale premiér ani ministr financí Eduard Janota zatím neupřesnili.

Jedním z nejproblematičtějších resortů zůstává podle informací ČT ministerstvo školství. Jeho šéfka Miroslava Kopicová se vyhlídky na dodatečné dvě miliardy korun, které mají zajistit udržení platů učitelů na stávající úrovni vzdát nechce. „Jsme v jednání, není rozhodnuto. Jestli dostaneme celé 2 miliardy, to nevím, to se uvidí, teď se musí všechno spočítat,“ uvedla. Pokud ministerstvo peníze nedostane, budou učitelé v příštím roce brát zhruba o tisíc korun méně. Podle odborníků se to podepíše na kvalitě výuky, nejlepší kantoři totiž kvůli nižším platům školství zřejmě opustí.

Vláda jde do boje za schodek ve výši 165 miliard

Ministr financí i premiér jsou ale neúprosní a nechtějí se smířit ani s 230miliardovým deficitem, a ministerstvo financí tak dostalo zadání připravit legislativní návrh, jak obří schodek dále snížit. Na jeho vytvoření má spolupracovat především s resorty zdravotnictví a práce a sociálních věcí. O konkrétní podobě úspor chce vláda jednat 9. září. Pak plánuje předložit návrh ke schválení poslancům.

„Pakliže si sněmovna tento návrh neosvojí, budeme ke 30. září navrhovat rozpočet se schodkem ve výši 230 miliard korun, pakliže ano, můžeme se bavit o výrazně nižším,“ prohlásil Fischer. Mezi návrhy změn je mimo jiné zvýšení sazeb daně z přidané hodnoty na 20 a 11 procent ze současných 19 a 9 procent. Až dvojnásobná by dále měla být daň z nemovitosti, růst by měla také spotřební daň z pohonných hmot.

Podle Janoty nelze počítat ani s valorizací důchodů, podmínky pro ni prý nejsou naplněny ani z poloviny. „Musí to být vyvážené na obou stranách rozpočtu, jak přijímové, tak výdajové,“ řekl k plánovaným škrtům Janota.

„Nevím, jestli seženeme dostatečnou podporu, cítím ale povinnost přijít s takovým návrhem, za který se tato vláda nebude muset profesionálně stydět,“ zdůraznil Fischer. Pokud jej politici z nějakých důvodů odmítnou, měli by to podle premiéra také veřejně říci. Předložení legislativních změn ještě nynějšímu parlamentu už odmítli lídr ČSSD Jiří Paroubek i předseda ODS Mirek Topolánek.

Jan Fischer
Zdroj: ČT24