Vedení ČSA vzkazuje odborářům: necháte-li si snížit platy, odstoupíme

Praha - Vedení Českých aerolinií předalo firemním odborům návrh dodatku ke kolektivní smlouvě, podle kterého by mělo dojít k zásadnímu snížení platů. Management na oplátku nabízí svůj odchod. Odbory si vzaly čas na rozmyšlenou. Sdělila to mluvčí firmy Hana Hejsková a šéf sdružení pilotů Filip Gaspar.

Prezident Lašák navrhuje snížení platů pilotů ze současných průměrných 210 tisíc korun o 30 procent. U ostatních zaměstnanců má dojít k redukci o 15 procent. Průměrný plat zaměstnanců aerolinií přesahuje 60 tisíc korun. Pokud odbory na nabídku přistoupí, prezident firmy Radomír Lašák a další členové představenstva ČSA opustí. „Na problémy už poukazujeme delší dobu. Naším cílem je zachránit ČSA, což může jen nový management,“ zmínil prezident odborového svazu pilotů Filip Gaspar.

Mezi oběma stranami došlo v poslední době k několika zásadním sporům. Piloti například obviňují Lašáka z „nekompetentního prodeje majetku“, který má údajně látat propady v hospodaření firmy. Lašák zase piloty obvinil z tunelování firmy prostřednictvím neúměrného nárůstu mezd. Gaspar navíc dostal od vedení pohrůžku propuštění za údajné vynášení interních informací do médií. Piloti v reakci na to minulý týden vyhlásili stávkovou pohotovost, která stále trvá. ČSA se potýkají s propadem tržeb, za pololetí ohlásila firma ztrátu 1,8 miliardy korun.

Rozhovor s Filipem Gasparem v Ekonomice ČT 24 (zdroj: ČT24)