Plodiny pro výrobu biopotravin se v Česku pěstují zhruba na desetině veškeré zemědělské půdy. I když je tuzemský sortiment poměrně široký, v některých oblastech jsou podle ministerstva zemědělství stále značné rezervy. Dovoz, ke kterému proto musí prodejci stále ve velké míře sahat, tak biopotraviny v českých obchodech prodražuje.
„U některých komodit, zejména u vajec, ovoce a zeleniny, je nabídka nedostatečná a nepokrývá poptávku spotřebitelů,“ uvedl ministr zemědělství Jakub Šebesta. „Například oleje nebo kuřecí maso nejsou českými výrobci biopotravin produkovány vůbec,“ dodal. Tuzemská bioprodukce se podle něj rozvíjí zejména u hovězího masa, pečiva, mléka a koření.
Čeští spotřebitelé za biopotraviny loni utratili 1,8 miliardy korun. Expanze trhu s biopotravinami, která v Česku trvá již několik let, ale ve srovnání s rokem 2007, kdy dosáhla 70 procent, loni výrazně zpomalila na 40 procent. Za hlavního viníka označují odborníci světovou hospodářskou krizi.