Šrotovné v Německu končí - došly peníze

Berlín - Peníze vyčleněné na německé šrotovné, které letos v Německu podpořilo prodej především menších automobilů, po necelých osmi měsících vyschly. Oznámil to dnes spolkový úřad pro hospodářství a kontrolu vývozu. Německá vláda už s poskytnutím dalších prostředků na „ekologickou prémii“ nepočítá. Ještě v srpnu se díky šrotovnému na největším evropském odbytišti aut prodalo o osmadvacet procent vozů více než ve stejném období loňského roku.

Internetový portál Bafa, jehož prostřednictvím mohli zájemci o šrotovné žádat, byl dnes uzavřen. Ještě ve čtvrtek se však bude moci 15 tisíc zájemců dodatečně zapsat na seznam čekatelů a doufat, že se na ně dostane díky zamítnutí zatím nezpracovaných žádostí. Z německého šrotovného výrazně profitovaly domácí automobilky jako Volkswagen nebo Opel, ale také například Škoda Auto. Německý trh je pro ni největším odbytištěm.

Jan Blažek, šéfredaktor Auto7

„Škodovce to pomohlo v tomhle případě hodně, konkrétně s modelem Fabia, protože museli dokonce i navzdory krizi zavádět další směny.“

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)

Šrotovné v minulých měsících výrazně zvedlo celkový odbyt automobilů v Německu. Svaz mezinárodních výrobců automobilů dnes oznámil, že v srpnu se prodalo o osmadvacet procent vozů více než ve stejném období loňského roku. Ještě větší zvýšení odbytu zaznamenaly automobilky na německém trhu v předchozích dvou měsících.

Odborníci hodnotí německé šrotovné jako úspěch

Ekonomové většinou hodnotí německé šrotovné jako úspěch, ale někteří upozorňují i na jeho úskalí. Po jeho vyčerpání totiž nyní výrobcům automobilů hrozí o to větší a vleklejší pokles odbytu. Samotní němečtí dealeři odhadují, že příští rok prodají až o milion aut méně. To by znamenalo omezení výroby a propouštění.

Německá vláda už další navyšování peněz na šrotovné definitivně odmítla. Přesto uvažuje o tom, jak propadu trhu zabránit. Jedním z nápadů je daňově zvýhodnit nákup nového auta.

Německo jako vzor šrotovného

Německé šrotovné se stalo vzorem pro přijímání podobných protikrizových opatření v několika dalších evropských zemích i v USA. V Česku první pokus o zavedení šrotovného vetoval prezident, Poslanecká sněmovna ale ještě může jeho rozhodnutí přehlasovat.Šrotovné již skončilo nejméně ve čtyřech zemích světa, na Slovensku, v Rakousku, USA a dnes v Německu. Slovensko má již za sebou dvě vlny šrotovného. V Rakousku bylo šrotovné zavedeno letos v dubnu a vyčerpalo se po třech měsících a jednom týdnu. Letos 24. srpna skončil podobný program v USA, který byl spuštěn 24. července. Německé šrotovné, které bylo zavedeno v lednu, skončilo dnes. O zavedení šrotovného uvažuje například Rusko.

  • Šrotovné autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/839/83801.jpg
  • Výroba automobilů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/873/87252.jpg