Růst HDP v roce 2010? Kolem procenta

Praha - Člen bankovní rady České národní banky Vladimír Tomšík předpokládá, že český hrubý domácí produkt by v roce 2010 mohl růst tempem zhruba „kolem jednoho procenta“ a v polovině příštího roku by mohla mírně klesnout nezaměstnanost. Řekl to v rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny. Podle šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů Milana Štěcha se však ekonomika spíše propadne.

Optimismus pramení podle Tomšíka především z toho, že roste vývoz v Německu, ale i proto, že v Evropě se již čeká růst úrokových sazeb. Soudí však, že kdyby se oživení v Německu nepotvrdilo, mohl by se i český HDP znovu propadnout a nezaměstnanost ještě zvýšit. „Pro letošní rok stále držíme prognózu kolem minus čtyř procent. Ale příští rok čekáme růst kolem jednoho procenta,“ řekl člen bankovní rady. Podle něj lze čekat, že v příštím roce začnou firmy zase „nabírat lidi“.

Ministerstvo financí počítá jen s růstem o 0,3 procenta a ČNB v srpnu předpověděla v příštím roce růst HDP o 0,7 procenta. Podle odborové analýzy, o níž v neděli v České televizi hovořil šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch, česká ekonomika příští rok neporoste a odbory nevylučují propad HDP o dvě procenta.

S pomalejším návratem k „normálu“ počítají prý i šéfové českých firem. Z průzkumu agentury GfK vyplývá, že dvě třetiny českých manažerů přiznávají, že jejich firmě klesá odbyt. A drtivá většina šéfů českých firem si myslí, že krize potrvá nejméně do konce roku 2010. Dvaatřicet procent manažerů však prý krizi nevnímá jako ohrožení, ale jako příležitost. Největšími pesimisty jsou podle výzkumu v názoru na vývoj ekonomiky podnikatelé ve stavebnictví - téměř tři čtvrtiny dotázaných z této oblasti podle deníku míní, že v Česku nastala „skutečná krize“.