Korejská Doosan koupí českou Škoda Power

Soul - Jihokorejská společnost Doosan Heavy Industries & Construction se dohodla na koupi českého výrobce turbín Škoda Power. Transakce, která se týká 450 milionů eur, by měla být dokončena během dvou až tří měsíců. Dnes to potvrdila korejská firma. Škoda Power je předním světovým výrobcem turbín. V minulém roce zvýšila své tržby o třetinu. Letos plánuje podnik, který polovinu produkce exportuje, utržit více než šest miliard.

Doosan si od koupě české společnosti slibuje, že zlepší její schopnost konkurovat větším rivalům jako americké General Electric nebo francouzské skupině Alstom. Společnost podle agentury Reuters odhaduje, že jí transakce do roku 2020 zvýší tržby o 5,3 bilionu wonů, což je asi 75 miliard korun.

Podle generálního ředitele Škody Power Jiřího Zapletala firma zatím nebyla prodána. Dohodnutou cenu 450 milionů eur Zapletal potvrdil. Pokud Doosan, který chce firmu převzít do konce roku, peníze neuhradí, Škoda Power bude nadále českou společností. „Škoda Power nepotřebuje finančně posílit, ale potřebuje partnera, který pro její produkty významně otevře trhy asijských zemí a Středního východu, kde je Doosan velmi aktivní,“ řekl Zapletal. Právě tato teritoria nyní zažívají největší boom staveb elektráren.    

Doosan Group je podle Zapletala největší strojírenská firma v Jižní Koreji. Vyrábí generátory i kotle pro elektrárny, ale nemá zatím vlastní turbíny. Dosud produkovala pouze starší modely turbín, na něž měla licenci od amerického koncernu General Electric. 

Doosan musela prodat podíly ve svých filiálkách

Korejská společnost musela letos prodávat podíly ve svých filiálkách, aby snížila zadlužení po předchozích akvizicích. V případě Škoda Power ale uvádí, že ji tato akvizice nezatíží. Koupi chce financovat z vlastních prostředků a bankovních půjček, které splatí ze zisků a dividend, které Škoda vytvoří.

Firma Škoda Power je jednou z divizí skupiny Škoda Holding, jejímž stoprocentním vlastníkem je od roku 2003 investiční skupina Appian Group. Letos v dubnu Appian ocenila hodnotu Škoda Power na částku v rozmezí 500 až 600 milionů eur. Podle médií se Appian pokoušel tuto divizi prodat od loňského podzimu.