Evropská unie je na cestě z hospodářské recese

Brusel – Hospodářská situace v Evropské unii se podle nové prognózy Evropské komise výrazně zlepšila a společenství je na cestě z recese. Pro Česko je pozitivní zprávou, že jednou z nejrychleji rostoucích ekonomik má být hospodářství sousedního Německa. Podle komise je však vývoj hlavních makroekonomických ukazatelů těžké předpovídat kvůli značné nejistotě.

Evropská komise čeká, že hrubý domácí produkt Evropské unie i eurozóny vzroste ve třetím čtvrtletí letošního roku shodně o 0,2 procenta ve srovnání s předchozím kvartálem a ve čtvrtém čtvrtletí o 0,1 procenta. Meziroční propad ekonomiky EU i eurozóny za celý rok 2009 bude nicméně činit čtyři procenta, což komise předpovídala již ve své jarní prognóze.

Luboš Mokráš, analytik České spořitelny pro ČT24:

„Ten růst o 0,2 procenta ukazuje na to, že ani Evropská komise nepředpokládá, že by evropské ekonomiky nastartovaly a že by rychle doháněly ty propady, které jsme viděli v předchozích čtvrtletích.“

„Situace se zlepšila především díky bezprecedentnímu objemu finančních prostředků, které do ekonomiky napumpovaly centrální banky a vlády. Slabé hospodářství si však nadále bude vybírat oběti na trhu práce a ve veřejných financích,“ upozornil eurokomisař pro hospodářské a měnové otázky Joaquín Almunia.

Nejlépe jsou na tom Německo a Polsko

Česko může těšit to, že mezi nejrychleji rostoucími ekonomikami budou hned dva z jeho sousedních států. V případě Německa se však nejspíš projeví obrovský objem peněz, který tamní vláda na záchranu hospodářství vydala. Česká ekonomika by měla těžit ze zlepšujících se vyhlídek Německa, pozitivní efekt se ale prý může dostavit s určitým zpožděním. „Lepší vyhlídky pro EU nás nicméně vedou k předpokladu, že česká ekonomika příští rok poroste o 1,8 procenta,“ odhadl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Pozici jedné z „nejzdravějších“ ekonomik v EU nyní potvrzuje Polsko. Ještě na jaře Brusel očekával, že za celý rok se polské hospodářství propadne o 1,4 procenta, nyní však svůj odhad opravil a čeká jednoprocentní růst. Polská ekonomika tak bude zřejmě jedinou ze sedmi největších ekonomik unie, která letos poroste i ve srovnání s předchozím rokem.

S pomalým oživováním unijního hospodářství je nicméně spojen i opětovný růst spotřebitelských cen. Zatímco ceny v posledních měsících především v eurozóně spíše klesaly, tento trend by se měl postupně otočit. Za celý letošního rok by inflace v eurozóně měla činit 0,4 procenta, přičemž ceny by měly růst až v posledních třech měsících roku. V celé evropské sedmadvacítce má inflace činit 0,9 procenta.

  • Luboš Mokráš autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1111/111068.jpg
  • Evropská komise autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1010/100980.jpg
Vydáno pod