Jak proti krizi? Prioritou je snížit schodek, říká Dlouhý

Praha – Devět měsíců se scházelo devět ekonomických expertů Národní ekonomické rady vlády (NERV), aby nakonec předložili návrhy politických a ekonomických opatření na řešení hospodářské recese. Podle jednoho z jejích členů, někdejšího ministra průmyslu a obchodu a současného ekonomického poradce Golden Sachs Vladimíra Dlouhého, je pro překonání hospodářské krize v tuto chvíli potřeba snížit stávající schodek státního rozpočtu, z dlouhodobého hlediska přistoupit k zásadním reformám a hospodářské šetrnosti při politickém rozhodování. Jedině to podle něj zabrání tomu, aby se Česká republika dostala na hranici státního bankrotu tak, jak se to stalo Maďarsku.

„V minulosti jsme zatím udrželi deficit a všechny nejcitlivější záležitosti našeho ekonomického vývoje pod kontrolou, ale do budoucna tomu tak být nemusí. Jsme na začátku sjezdu dolů po 'maďarské skluzavce',“ varoval Vladimír Dlouhý před současnou plánovanou výší rozpočtového schodku a jejími možnými důsledky v Interview ČT24.

Dlouhý k rozpočtu: Snižme deficit, nevíme, co nás čeká

Interview ČT24

Podle Dlouhého je klíčové v první fázi boje za oživování české ekonomiky zajistit, aby prošel restriktivní balíček ministra financí Eduarda Janoty. Šéf státní kasy v něm navrhuje snížení schodku státního rozpočtu pro příští rok z 230 na 170 miliard korun. „Kdybychom připustili deficit 230 miliard, není v době před volbami žádná pojistka pro to, že nová politická reprezentace nepřijme deficit rozpočtu na rok 2011 ještě vyšší,“ upozornil Dlouhý.

Dlouhý by se neobával ani rozpočtového provizoria. To reálně hrozí s odložením předčasných parlamentních voleb na listopad, neboť nová politická reprezentace nemusí stihnout schválit rozpočet na příští rok do 31. prosince. V tu chvíli by se hospodařilo na základě rozpočtu pro rok letošní, který by se rozdělil na dvanáct rovných dílů pro každý měsíc. Problémem je, že rozpočet na rok 2009 počítal s hospodářským růstem kolem pěti procent, kdežto pro příští rok nepřesáhne růst HDP jedno procento.

„Rozpočtového provizoria bych se nebál za předpokladu, že politici budou šetrní. Zákon neříká, že musíme utratit částku na celý měsíc. Zákon říká, že to je rámec a že do jedné dvanáctiny se utrácet může,“ upozornil Dlouhý.

Dlouhý: Musíme začít kousat do hořkých jablek

Z dlouhodobého hlediska je podle někdejšího ministra průmyslu a obchodu nezbytné přistoupit k nepopulárním krokům, jako je snižování mandatorních výdajů nebo reforma sociálního systému. „Jestliže chceme mít ekonomiku více konkurenceschopnou a současně odolnější vůči krizím, musíme začít kousat do kyselých jablek a dlouhodobých, těžkých opatření,“ řekl Dlouhý. Pro takový zásah je ale podle hosta Interview ČT24 nezbytná vláda se silným mandátem.