Odbory Teska vyhlásily stávkovou pohotovost

Praha/Brno - Odboráři společnosti Tesco Stores ČR, která patří mezi největší obchodní řetězce v zemi, vyhlásili stávkovou pohotovost. Vadí jim nízký počet zaměstnanců v prodejnách. Ten by podle nich mohl zkomplikovat provoz v předvánočním období, kdy obchody každoročně čelí velkému náporu zákazníků. Odboráři zároveň kritizují změny v systému odměňování zaměstnanců tohoto obchodního řetězce.

„Rozhodli jsme dnes o vyhlášení stávkové pohotovosti a v úterý ráno o tom budeme informovat centrálu společnosti,“ řekl dnes po jednání Odborové organizace zaměstnanců Tesco Stores ČR její mluvčí Patrik Hyka. Ze stejného důvodu vyhlásili odboráři stávkovou pohotovost i loni. Od protestních akcí ale ustoupili O poté, co vedení Teska přislíbilo posílit personál. „Stávkovou pohotovost jsme ale neukončili, pouze přerušili. Situace se opakuje, takže jsme se rozhodli ke stejnému kroku,“ podotkl Hyka.

Zaměstnanci se obávají, že nezvládnou předvánoční nápory zákazníků. České vedení obchodních řetězců se brání. Tvrdí, že s odboráři dlouhodobě spolupracuje a vychází jim vstříc. „Ještě jsme neobdrželi stanovisko odborů, v říjnu se s nimi setkáme,“ podotkla mluvčí obchodu Eva Karasová.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Odboráři zároveň tvrdí, že Tesco změnilo mzdový předpis, a to bez jejich vědomí a v rozporu s kolektivní smlouvou. „Tesco porušuje kolektivní smlouvu a zákoník práce. Přijali jsme rozhodnutí, že budeme dál jednat před zprostředkovatelem, kterého si vzájemně zvolíme,“ dodal Hyka. Obchodní řetězec Tesco letos od července zvedl svým zaměstnancům platy o 1,5 procenta. Odbory s tím ale nesouhlasily, požadovaly totiž tříprocentní růst.   

Tesco:

Tesco je největším maloobchodníkem v Británii a třetím největším na světě. Firma provozuje více než 4300 obchodů ve 14 zemích světa a zaměstnává bezmála půl milionu lidí. V Česku má šest obchodních domů a 125 dalších prodejen. Na loňském žebříčku největších tuzemských obchodníků, připadla Tesku s odhadovanými tržbami 47 miliard korun druhá pozice. První byla s tržbami 54,5 miliardy korun německá obchodní skupina Schwarz, která v Česku provozuje diskontní prodejny Lidl a hypermarkety Kaufland.

Vydáno pod