Bankrot Lehman Brothers urychlil světovou finanční krizi

Washington – Světová ekonomická krize má výročí, ohlásila se 7. září 2008, kdy americká vláda převzala kontrolu nad polostátními hypotečními agenturami Fennie Mae a Freddie Mac. Investiční bance Lehman Brothers tehdy zbýval právě týden života. Krize pak naplno vypukla 15. září 2008, kdy Lehman Brothers oznámila, že zažádala o bankrotovou ochranu před věřiteli - po 158 úspěšných letech banka v jednu hodinu ráno skončila. V den, kdy americký gigant zbankrotoval, zažily akciové trhy ve světě šok. Investoři v té chvíli přišli o víc než 300 miliard dolarů. Finanční krize, která po pádu Lehman Brothers následovala, otřásla celou světovou ekonomikou. Vítězně z ní nakonec vyšly země jako Čína, Indie, Brazílie nebo JAR, které jsou vývozcem surovin. Krize také znamenala opětovný vzestup protekcionismu.

„Nikdo si nedovedl do té doby představit, že by tak velká banka mohla zbankrotovat,“ tvrdí Jan Čermák z ČSOB. Vedení banky, které do té doby patřilo mezi americkou smetánku, se muselo rozloučit s extravagantním způsobem života. Joe Gregory, prezident banky, například proslul tím, že létal do práce vrtulníkem.

Jednalo se o největší bankrot v dějinách USA – banku tížilo přes 60 miliard dolarů ve špatných investicích do realit a neschopnost najít investičního partnera, její akcie klesly o 80 procent a většina ze šestadvaceti tisíc zaměstnanců ztratila práci. Newyorská burza tak zažila šok. Pád Lehman Brothers znamenal zlom v tehdejším vývoji krize – ta se ze dne na den zhoršila. Zamrzly úvěrové trhy a propad mezinárodního obchodu způsobil globální hospodářskou recesi. 

Hugh Johnson, analytik:

„Lehman Brothers jako mnoho dalších investičních bank uvízl v bublině na investičním trhu a ta teď praskla definitivně.“

Krize se ale ohlásila již 7. září, kdy americká vláda převzala kontrolu nad polostátními hypotečními agenturami Fannie Mae a Freddie Mac, jež v USA hrají ústřední roli ve financování trhu hypoték. Koncem září poté prezident George Bush prohlásil, že USA jsou uprostřed vážné finanční krize. Nejhlubší fáze pak donutila vládu a centrální banku (Fed) přijmout řadu razantních protiopatření, přičemž vláda podpořila domácí ekonomiku souborem stimulačních opatření v hodnotě mnoha set miliard dolarů. 

David Marek, hlavní ekonom Patria Finance:

„První problémy nepřišly s pádem Lehman Brother, ale hlásily je investiční fondy již v roce 2007, v roce 2006 došlo k obratu v cenách nemovitostí v USA. Tomu předcházely od roku 2000 do roku 2007 nepřiměřeně nízké úrokové sazby. První kořeny krize tedy byly zapuštěny hluboko v minulosti.“

  • Finanční krize autor: FRANK RUMPENHORST , zdroj: ISIFA/EPA
  • Krize na finančních trzích autor: ORESTIS PANAGIOTOU, zdroj: ISIFA/EPA

Bance zlomily vaz hypoteční zástavní listy 

Významná americká investiční banka, která byla založena v roce 1850, byla ještě v roce 2007 čtvrtou největší investiční bankou v USA podle tržní hodnoty a jedničkou (již třetí rok v řadě) na londýnské burze v objemu obchodování. Od jara 2008, kdy začala v USA hypoteční krize, ale ztratila do bankrotu na tržní hodnotě přes 40 miliard dolarů a v roce 2008 její akcie klesly o 80 procent. 

Petr Hlinomaz, analytik:

„Člověk viděl v praxi, jak jsou trhy propojené z hlediska svého chování, a viděl, jak vzniká panika a nejistota v okamžiku, kdy modely a představy ztrácejí půdu pod nohama.“


Když bylo jasné, že Lehman Brothers zkrachuje, snažil se šéf Richard Fuld najít kupce, kde se dalo. Jenže neuspěl. A nepomohla ani vláda. „Americká administrativa už nechtěla po pádu Bearn Stearns zasáhnout obdobným způsobem a chtěla dát ostatním bankám výstrahu, že podobná záchrana se nebude opakovat,“ vysvětluje Čermák. 

Ředitel Burzy cenných papírů Praha Petr Koblic pro ČT24:

„Bylo to špatné rozhodnutí.(…) Lehman Brothers měla obrovskou smůlu, Bearn Stearns byli na jaře zachráněni soukromým kapitálem, oni (Lehman Brothers) nebyli zachráněni nikým a všichni ostatní už pak byli zachráněni státním kapitálem. Lehman Brothers zrovna byli uprostřed.“

V roce 1850, kdy němečtí emigranti, bratři Henry, Emanuel a Mayer Lehmanovi, zakládali v Alabamě brokerskou firmu, nemohli nic takového tušit. Původně totiž zprostředkovávali obchod s bavlnou a až o 8 let později firma začala úspěšně prosperovat a stěhovala se do Mekky všech finančníků – New Yorku. V roce 1960 otevřeli pobočku v Paříži o 12 let později v Londýně a rok nato v Tokiu. Pak už nastal raketový úspěch po celém světě. Banka přežila obě světové války. Velkou krizi v roce 1930, úvěrovou krizi a na kolena ji položila až ta poslední – hypoteční. Na rozdíl od jiných jí nikdo nepomohl.