Janota chce škrty i v dávkách pro postižené

Praha - Rozpočtové škrty se vrací znovu do hry a dotknou se i zdravotně postižených. Kromě zmrazení důchodů a platby státu do zdravotnictví, snížení rodičovských příspěvků či porodného, hodlá ministr financi Eduard Janota sáhnout i na peníze pro zdravotně postižené. Řada ekonomů jeho krok zatím nechce komentovat, stejný postoj zaujímá i ministerstvo práce a sociálních věcí s tím, že v současné době probíhá řada jednání.

Snížení by se mohlo dotknout například příspěvku na péči o postižené a seniory. V současnosti se příspěvek na péči vyplácí ve 4 stupních, a to od 2 do 12 tisíc korun, a slouží na nákup služeb či na podporu člena rodiny, který pečuje o postiženého doma. Kromě snížení příspěvků má dojít i ke snížení dotací pro poskytovatele služeb.

Právě razantní snížení dotací pro poskytovatele služeb spojené s péčí o postižené, vidí předseda národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása jako katastrofální. V návrhu pro státní rozpočet je, aby dotace pro poskytovatele těchto služeb byla snížena z původních 6 miliard na zamýšlené 3 miliardy. „Je nutné rozlišovat mezi službami zbytnými a nezbytnými,“ upozorňuje Krása. „Reálně hrozí, že by tito lidé (zdravotně postižení) byli ohroženi na svém životě,“ dodal.

Rozhovor s Václavem Krásou (zdroj: ČT24)

Zároveň ale připouští, že si dovede představit nějaké škrty, maximálně ale ve výši 10 či 15 procent ve srovnání s loňským rokem. Přesto ale Krása věří, že toto politické rozhodnutí není definitivní, a chce na toto téma dále s politiky jednat.