ČSA začaly propouštět

Praha - I přes řadu výhrad z různých stran se naplno rozběhl plán vedení Českých aerolinií na propuštění více než osmi stovek zaměstnanců. Výpověď dostaly od minulého týdne desítky lidí, především v administrativě a technickém úseku. Plán propouštění schválila bývalá dozorčí rada společnosti pod vedením Ivana Kočárníka. V technickém úseku už dostalo výpověď zhruba 50 lidí. Zaměstnanci prý o snižování stavů vědí už delší dobu a většina z nich je s odchodem smířena. Zaměstnanci mají různé podmínky, dnes propuštění budou s firmy odcházet postupně od října do ledna. Firma podle mluvčí firmy Hany Hejskové pomůže zaměstnancům s hledáním nového místa.

Propouštění začalo minulý týden v úterý poté, co se odbory dohodly s ministrem financí Eduardem Janotou na předložení vlastního plánu záchrany firmy. „Restrukturalizace společnosti nadále pokračuje. Snižování počtu zaměstnanců má probíhat postupně až do března příštího roku,“ uvedla Hejsková.

Zaměstnanec: Většina kolegů předpovídá krach

„Bereme to tak, že jdeme ve správný čas pryč. Někteří nepropuštění kolegové si dokonce přáli, aby výpověď dostali také už teď. Většina kolegů předpovídá krach,“ řekl serveru iDNES.cz jeden ze zaměstnanců, který je mezi prvními propuštěnými.

Počátkem týdne došlo v Českých aeroliniích k výměně poloviny dozorčí rady včetně předsedy. Kočárníka nahradil krizový manažer Václav Novák, který připustil, že úspory a propouštění může být ještě větší, než s jakým počítá management. Rada se chce rychle seznámit i s návrhem odborů, případně přijít s vlastním plánem.

V současnosti se ČSA nachází v procesu privatizace. Jediný zájemce Unimex - Travel Service má předložit cenovou nabídku do konce září. Podle mluvčího ministerstva financí Ondřeje Jakoba se proces privatizace dotáhne navzdory spekulacím do konce. Do té doby se nebude měnit ani management prezidenta Radomíra Lašáka. O změnách ve vedení firmy se prý dá hovořit jen v případě, že se aerolinie neprodají.

Václav Novák
Zdroj: ČT24