Skláři z BCT a Porcely mohou dnes naposledy žádat o náhradu mezd

Praha - Propuštění zaměstnanci zkrachovalých skláren a porcelánek skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT) a Porcela Plus mají dnes poslední možnost žádat na úřadech práce o náhrady ušlých mezd. Vyplácení mzdových náhrad umožnila novela insolvenčního zákona. Skláři měli možnost žádosti podávat od 21. července. Podle odhadu úřadů má na náhrady nárok asi 5500 lidí. Většina z nich už o náhrady požádala. Na jejich vyplacení bude třeba zhruba 320 milionů korun, což je trojnásobek toho, co stát původně předpokládal. Sklářská skupina BCT a majetkově spojená Porcela Plus jsou už rok v insolvenčním řízení. Obě ještě loni v září zaměstnávaly téměř 7000 lidí, dnes jich pracuje ve sklárnách a porcelánkách zhruba čtvrtina.

V provozu zůstaly po celou dobu jen Sklárny Kavalier v Sázavě. Od května ale znovu vyrábějí porcelánky, kde už závody převzali noví majitelé. Nové vlastníky mají i všechny sklárny. Ve Světlé nad Sázavou a Poděbradech se výrobu chystají obnovit v říjnu, v novoborském Crystalexu na počátku příštího roku.

Nárok mají na tři mzdy, nejvýše ale 32 538 korun za měsíc

Zaměstnanci zkrachovalých skláren mají poslední šanci žádat o náhrady (zdroj: ČT24)

Krach skláren a porcelánek připravil o práci tisíce lidí. Nejhůře na tom byli pracovníci Skláren Bohemia v Poděbradech a Skla Bohemia ve Světlé, kteří po zastavení výroby zůstali až půl roku bez příjmů. Novela jim dala šanci, že alespoň část peněz dostanou. „Nárok by měli mít na tři mzdy, nejvýše ale na 32 538 korun za měsíc,“ uvedl předseda sklářských odborů Vladimír Kubinec. Zaměstnanci měli možnost uplatnit také své nároky v konkurzech, podle Kubince ale není velká šance, že nějaké peníze dostanou.

Náhrady mezd umožňuje vyplatit novela insolvenčního zákona, kterou prezident podepsal 3. července. V minulosti měli zaměstnanci nárok na půlroční mzdu před měsícem, ve kterém byl na jejich firmu podán insolvenční návrh. Nyní mají nárok až na sedm mezd a navíc i tři měsíce po zahájení insolvence. Novela tak má pomoci zachovat pracovní místa a vyhnout se tomu, aby v rámci konkurzních a obecně insolvenčních řízení podniky zanikaly a byly rozprodávány. Zlepšily se také možnosti oddlužení, které se vztahuje na občany.

Počet zaměstnanců českých skláren a porcelánek
Zdroj: ČTK
Vydáno pod