Čína míří před USA na pozici největšího automobilového trhu světa

Peking - Prodej automobilů v Číně by se měl v letošním roce zvýšit o 35 procent na 12,6 milionu vozů díky vládním opatřením na podporu poptávky. Uvedl to dnes vládní ekonom Sü Čchang-ming. Čína tak míří poprvé v historii z hlediska celoročního prodeje před Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa. Poptávka po autech v Číně byla loni zasažena hospodářskou a finanční krizí, letos však za pomoci vládních opatření prudce oživila. Čínská vláda v lednu představila plán na podporu automobilového sektoru, který zahrnuje snížení daní a subvence pro motoristy.

Tato opatření by měla platit pouze do konce letošního roku, výrobci automobilů se však snaží Peking přimět k jejich prodloužení. „Pokud bude tato strategie rozšířena na příští rok, bude rychlý růst prodeje aut pokračovat,“ uvedl Sü. Dodal, že vládá oznámí své rozhodnutí ohledně prodloužení podpory prodeje aut v polovině prosince.

Za prvních osm měsíců letošního roku se celkový prodej automobilů v Číně zvýšil o 29 procent na 8,33 milionu vozů. Čína si tak udržela náskok před Spojenými státy, kde prodej dosáhl 7,1 milionu vozů, ačkoli v samotném srpnu za USA v prodeji zaostala.

Generální ředitel americké automobilky Ford Motor Alan Mulally dnes předpověděl, že prodej aut v USA letos dosáhne 10,5 až 11 milionů vozů. Mulally je tak ohledně letošního vývoje na americkém trhu o něco optimističtější, než šéf většího domácího konkurenta General Motors Fritz Henderson. Ten ve čtvrtek předpověděl, že prodej aut v USA letos dosáhne deseti až 10,5 milionu vozů, zatímco v Číně překročí 11 milionů vozů.

Ford postaví v Číně už třetí továrnu

Americká automobilka Ford Motor dnes oznámila záměr postavit svou třetí továrnu v Číně, aby uspokojila stoupající poptávku. Závod, do kterého Ford investuje 490 milionů dolarů, tedy 8,4 miliardy Kč, by měl být dokončen v roce 2012. Továrna bude vybudována v rámci společného podniku s čínskou firmou Chongqing Changan Automobile a japonskou společností Mazda Motor.

Výrobní kapacita společného podniku s názvem Changan Ford Mazda Automobile by díky novému závodu měla stoupnout o 150 tisíc vozů na 600 tisíc vozů ročně. „Dnešní oznámení potvrzuje naše odhodlání k dalšímu rozšiřování čínských aktivit s cílem uspokojit stoupající poptávku čínských spotřebitelů,“ uvedl generální ředitel Fordu Alan Mulally.

Prodej značky Ford se v srpnu v rámci společného podniku Changan Ford Mazda v Číně meziročně zvýšil o 111 procent na 21 127 vozů. Za prvních osm měsíců roku tak stoupl o 30 procent na 144 601 vozů.

Ford
Zdroj: ČT24