V Evropě i v Česku přibývá neplatičů

Praha - Na konferenci Federace evropských sdružení inkasních agentur se sešli odborníci, kteří vyhodnotili vývoj nesplácených pohledávek. Podle nich teď mají problémy firmy, po nich přijdou na řadu i lidé kvůli propouštění. Jak v Evropě, tak v Česku přibývá neplatičů. Vymahači dluhů proto nemají problém se uživit. Krize se podle nich zatím podepsala hlavně na firmách, ale nejen na těch. Do jejich hledáčku by se totiž brzo mohly dostat i státy.

„Obecně mohu říct, že největší problémy se splácením teď mají firmy v automobilovém průmyslu. Pak se to liší podle zemí, asi nejpostiženějším státem je Španělsko, tam to odneslo hlavně stavebnictví,“ podotkl prezident společnosti FENCA Kornel Tinquely.

Vymahači ale upozorňují na další nešvar. Dlužníci se už nedělí jen na podnikatele a běžné občany. Do přihrádek by se totiž mohl přidat další šanon s nápisem stát. Zpožďují se třeba vratky na daních. Pro obyčejné dlužníky je chvíle, kdy musí platit, často prvním kontaktem s inkasní agenturou. Na stát ale v Česku zatím nikdo vymahače neposlal.

Reportáž Michala Keborta (zdroj: ČT24)

O vyrovnanosti sil pochybují hlavně podnikatelé. Boj se státem se podle nich nedá vyhrát, protože protivník nemusí použít jen právní nástroje. Přesto čeští vymahači nemají o zákazníky nouzi. Za to ale vděčí spíš stále se rozvíjejícímu trhu než krizi. Jejich zahraniční kolegové totiž říkají, že teď stagnují. Dlužníci nemají žádné peníze, proto není z čeho brát, a tedy vydělávat.