Rusko se chce zbavovat státních molochů

Moskva - Rusko plánuje začít pozvolna omezovat své podíly ve velkých státních společnostech, včetně ropných a telekomunikačních. Rozhodnutí o privatizaci podílů ve státních firmách je součástí pokrizové strategie vlády. Řekl to dnes novinářům ministr financí Alexej Kudrin. Privatizace by se mohla podle něj uskutečnit v příštích třech letech. Podle Kudrina státní firmy ovládají až polovinu ruské ekonomiky, státní vlastnictví však zpomaluje ekonomický růst. Ruské hospodářství těžce postihla globální ekonomická krize a očekává se, že v letošním roce klesne o 8,5 procenta.

Ministr financí Alexej Kudrin také upozornil, že stát by v době krize mohl zvýšit podíly v problémových automobilkách a zbrojovkách. Vláda rovněž v příštích pěti letech neplánuje snížit svůj podíl ve druhé největší ruské bance VTB pod 50 procent.

Premiér Vladimir Putin dnes uvedl, že ve středně dlouhém období plánuje vláda ponechat ruské plynárenské firmě Gazprom monopol na vývoz plynu. Počítá však s liberalizací na domácím trhu s plynem.