Antimonopolní úřad zkoumá prodej části ČRa společnosti T-Mobile

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zkoumá prodej části Českých Radiokomunikací (ČRa) mobilnímu operátoru T-Mobile. Vyplývá to z elektronické úřední desky antimonopolního úřadu. Rozhodnout může do měsíce. T-Mobile koupí získá přes 100 tisíc uživatelů hlasových a webových služeb ČRa. Firmy chtějí dokončit transakci do konce listopadu, k tomu ale potřebují souhlas ÚOHS. Schvalování fúzí ÚOHS trvá ze zákona 30 dní. Pokud úřad obecně zjistí nějaké zásadnější potíže, například v podobě stížností dalších hráčů na trhu, může tuto lhůtu prodloužit o čtyři měsíce.

Teoreticky může ÚOHS fúzi i zastavit, v posledních letech se to ale nestalo. Může ale také dospět k závěru, že fúze u menších firem nepodléhá jeho povolení. Firmy oznámily obchod před dvěma týdny. T-Mobile díky převzetí maloobchodní části ČRa bude moci nabídnout fixní telekomunikační služby, které firmě dosud přeprodávali jiní operátoři. Zároveň se stane jedničkou mezi alternativními operátory nabízejícími internetové připojení ADSL. Vedle uživatelů ADSL převezme i zákazníky služby WiMAX, její infrastruktura ale zůstane ČRa.

T-Mobile se nabídkou služeb přiblíží Telefónice O2

T-Mobile se tak nabídkou služeb přiblíží svému největšímu konkurentovi, Telefónice O2, která byla dosud jediným provozovatelem pevné i mobilní telekomunikační sítě. T-Mobile má nyní kolem 5,4 milionu mobilních zákazníků. Telefónica eviduje 4,8 milionu mobilních uživatelů a přes 1,8 milionu pevných linek.

ČRa se rozhodly dotyčnou část prodat a zaměřit se na své klíčové oblasti podnikání, tedy vysílací služby a telekomunikační služby pro firemní zákazníky. Součástí transakce bude prodej aktiv v segmentech malých a středních firem, živnostníků a rezidenčních zákazníků, i převzetí části zaměstnanců ČRa. Firmy rovněž podepsaly smlouvy o spolupráci na poskytování služeb po přechodnou dobu.

ČRa získaly většinu maloobchodních klientů koupí telekomunikační firmy TELE2 v roce 2006. Po akvizici měly kolem 450 tisíc zákazníků, v současnosti před prodejem maloobchodní divize jich mají 170 tisíc. ČRa jsou dominantním poskytovatelem televizního a rozhlasového vysílání a provozují vlastní telekomunikační síť.

Budova Českých radiokomunikací
Zdroj: ČT24/radiokomunikace.cz
Vydáno pod