Také Slovensko bude hospodařit s rekordním schodkem

Bratislava - Také slovenský rozpočet se, podobně jako ten český, příští rok propadne do rekordního schodku. Podle návrhu, který dnes schválil kabinet premiéra Roberta Fica, bude Slovensko v roce 2010 hospodařit s deficitem 3,75 miliardy eur, tedy asi 94 miliard korun. Letos by měl po úpravě schodek činit 3,13 miliardy eur (asi 79 miliard korun). Fico už nicméně oznámil, že příští rok chce pokračovat v zahájených sociálních programech.

Navzdory růstu rozpočtového deficitu chce vláda snížit schodek veřejných financí. Ty kromě hospodaření státu zahrnují i výsledky Sociální pojišťovny, zdravotních pojišťoven či samospráv. Veřejné finance mají příští rok skončit v deficitu 5,5 procenta hrubého domácího produktu proti letos očekávanému schodku 6,29 procenta HDP.

Státní rozpočet na příští rok počítá s příjmy 12,53 miliardy eur, což je o téměř 14 procent víc, než činí upravená suma na letošní rok, kdy příjmy kvůli dopadům hospodářské krize klesly. Výdaje mají podle návrhu slovenského ministerstva financí vzrůst o víc než 15 procent na 16,28 miliardy eur.

Více peněz z evropských fondů

Pod růst výdajů by se mělo podepsat i razantnější využívání prostředků z evropských zdrojů. Slovenská vláda počítá s tím, že se jí příští rok podaří vyčerpat z fondů EU včetně výdajů na spolufinancování 3,57 miliardy eur, což je proti letošnímu roku skoro o polovinu více.

Krize zasáhla Slovensko výrazně. Podle odhadů tamního ministerstva financí by se měla slovenská ekonomika v letošním roce propadnout o 5,7 procenta. Už příští rok by ale měl HDP opět růst tempem 1,9 procenta. Míra nezaměstnanosti má v roce 2010 dosáhnout vrcholu 12,1 procenta.

Vydáno pod