Veleba navrhuje navýšit rozpočet zemědělců o 1,5 miliardy

Praha - Rozpočet ministerstva zemědělství pro příští rok by měl být navýšen o 1,5 miliardy korun, aby nebyly sníženy národní dorovnávací platby a národní dotace. Dnes to řekl prezident Agrární komory Jan Veleba. Návrh rozpočtu schválený vládou počítá pro kapitolu zemědělství s necelými 38 miliardami korun, což je o dvě miliardy méně než letos. Šéf největší tuzemské nevládní zemědělské organizace prý bude o rozpočtu v příštím týdnu jednat s premiérem Janem Fischerem.

Zemědělci nejsou spokojeni hlavně s plánovanou výší dorovnání přímých plateb. U nich ministerstvo zemědělství počítá pro příští rok s necelými dvěma miliardami. Komora však požaduje o 5,25 miliardy více, aby byly dotace podobné jako letos. O 300 milionů korun oproti návrhu, na 1,5 miliardy korun, chtějí agrárníci navýšit také národní dotace.

Dorovnání přímých plateb je pro tuzemské farmáře důležité, protože zmírňuje rozdíly v nestejných dotačních podmínkách mezi českými zemědělci a jejich kolegy v původních členských zemích. Ti jsou proti farmářům ze zemí, které do EU vstoupily po roce 2004, dotováni stále štědřeji. Ministr zemědělství Jakub Šebesta dnes připustil, že částka určená na dorovnání přímých plateb v roce 2010 by mohla ještě vzrůst o dvě až tři miliardy oproti původnímu návrhu. Přibližně miliardu chce ministerstvo získat prostřednictvím mzdových úspor na úřadě a omezením takzvaných funkčních úkolů.

Reportáž Jiřího Böhma (zdroj: ČT24)

Ministr zemědělství Jakub Šebesta

„Dali jsme si za cíl ušetřit deset procent na mzdových prostředcích, což představuje sedm set tabulkových míst, potom jsme ušetřili, když jsme maximálně zkrátili peníze na funkční úkoly. To znamená, že tady v budově ministerstva zemědělství jsme našli miliardu korun.“

„Letos klesnou příjmy zemědělců za hlavní komodity o 20 miliard korun. Významná část hospodařících subjektů se dostává do existenčních potíží,“ zdůvodnil Veleba, proč nehodlají agrárníci ze svých požadavků slevit. Podle opakovaného vyjádření Zemědělského svazu České republiky by se letos hospodaření tuzemských zemědělců mohlo propadnout poprvé od vstupu země do ztráty.

Jakub Šebesta
Zdroj: ČT24