Janotův balíček prošel Senátem, snížení platů se vrací do sněmovny

Praha – Senát schválil vládní soubor opatření, která mají snížit schodek státního rozpočtu na příští rok. Deficit má díky nim klesnout ke 163 miliardám korun. Návrh podpořilo 61 senátorů ze 68 přítomných. Zákon nyní dostane k podpisu prezident. O konkrétním rozpočtovém návrhu už senátoři nerozhodují, poslanci ho schvalují sami. Vláda už návrh poslala do sněmovny. Dolní komora ho začne projednávat na konci října. Ke konečnému hlasování by se poslanci měli dostat na přelomu listopadu a prosince.

Balíček podpořili senátoři ze všech senátních klubů. Proti byl v závěrečném hlasování senátor ČSSD Radek Sušil a tři senátoři KSČM. Ministr financí Eduard Janota i jeho kolega z resortu práce a sociálních věcí Petr Šimerka v Senátu zdůraznili, že opatření jsou časově omezena na jeden rok. Janota zároveň upozornil, že jsou nezbytné i další úsporné kroky. Nevyloučil, že současná vláda se bude muset zabývat i návrhem rozpočtu na rok 2011, a proto by měla upozornit dopředu na existující problémy s rozpočtem. Podle Šimerky bude muset každá další vláda přikročit k dalším změnám, které ale budou na rozdíl od těch aktuálních systémové. Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) prohlásil, že tučná léta skončila a nyní nastala i léta hubená.

Přemysl Sobotka:

„Co jsme prohýřili, je třeba zaplatit, a je férové říct občanům této země, že to musíme zaplatit všichni.“

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Navrhovaná opatření, která počítají mimo jiné se zvýšením některých nepřímých daní, jsou výsledkem kompromisních jednání parlamentních stran. Na rozdíl od vládního balíčku, který počítal s úsporami o více než sedm miliard korun vyššími. Ze souboru opatření ale ve sněmovně vypadlo snížení rodinných příspěvků, příspěvků pro postižené a zavedení nové sazby daně pro lidi s vyššími příjmy. Není v něm ani zdvojnásobení sazby daně pro zemědělské nemovitosti.

Snížení platů a zdanění náhrad se vrací do sněmovny

Senátoři dnes také schválili snížení platů ústavních činitelů v příštím roce o čtyři procenta, zároveň ale pro obtížnou aplikovatelnost odmítli sněmovnou navrhované zdanění náhrad prezidenta, členů vlády, zákonodárců nebo soudců. Celý návrh se tak znovu vrací do sněmovny a není jisté, jestli se pro snižování poslaneckých platů (mimo jiné) najde potřebných 101 hlasů. Pro neschválení návrhu hlasovalo jednotně všech 65 přítomných senátorů.

Záznam celého dnešního jednání Senátu najdete zde

Poslanci navrhli zdanění peněžních náhrad na cestování, ubytování, stravování, expertizy i služby asistentů. V novele o platech však sněmovna ponechala přes návrh poslance KSČM Petra Braného pasáž, podle níž náhrady dani z příjmů nepodléhají. Bylo tak pravděpodobné, že senátoři kvůli chybě vrátí návrh k novému projednání.

Podle senátorů je zdaňování náhrad obtížně proveditelné. „Zdaňování náhrad je logický nesmysl. Je to nesmyslné politické rozhodnutí, je to demagogie,“ prohlásil předseda ústavněprávního výboru Jaroslav Kubera. Podotkl, že nevyčerpané diety na služební cesty také nikdo nevrací zaměstnavateli.

Navrhované snížení platů ústavním činitelům o čtyři procenta, které pro stát znamenalo úsporu 126,7 milionu korun, koresponduje se stejně vysokým zamýšleným snížením platů ve veřejné sféře. „Nezapomeňme na to, že ústavní činitelé mají tři roky zmrazený plat. Jejich propad za poslední tři roky proti zbytku státní sféry je tak přibližně 15 procent,“ řekl v ČT poslanec ODS Marek Benda.

Přemysl Sobotka a Eduard Janota
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK