Úroky mohou jít dolů – pokud to dovolí ceny

Praha - Další snížení základních úrokových sazeb v České republice je pořád ještě možné, záležet ale bude na tom, zda se ještě sníží tlak na růst cen doma i v zahraničí. Uvedl to viceguvernér České národní banky (ČNB) Miroslav Singer. Základní úrok teď činí 1,25 procenta, což je nejnižší sazba v novodobé historii České republiky. Určitou dobu mělo Česko nejnižší úroky v Evropě, nyní má nižší úrok eurozóna.

„Další snížení základní sazby ČNB nelze vyloučit, pokud se negativní externí trendy ještě zvýší a dál klesnou inflační tlaky,“ píše Singer ve své prezentaci na webu ČNB. Dále uvádí, že silný kurz koruny je jedním z hlavních faktorů, které snižují srpnový inflační výhled ČNB.

Centrální banka naposledy změnila základní úrokové sazby v srpnu. Na posledním zasedání své bankovní rady 24. září Singer spolu s guvernérem ČNB Zdeňkem Tůmou podle agentury Reuters hlasoval proti většině a chtěl sazby snížit o dalších 25 bazických bodů.

Česko mělo určitou dobu nejnižší úroky v Evropě. To už ale neplatí a nyní má nižší úrok například eurozóna. Na minimu 0,5 procenta má ale základní úrok také Velká Británie, kde tato sazba od založení centrální banky v roce 1694 nikdy neklesla pod dvě procenta, až letos.